Podnikatelský šok : Hospody prožívají hotovou katastrofu, rok od roku je jich stále méně!

693
Sdílejte

„Na gastronomii ovlivňuje razantní růst cen vstupů. Zejména hospodáři na vesnicích musí velmi citlivě zvažovat koncové ceny pro spotřebitele, protože ti jsou na jakékoli zvýšení velmi citliví,“ řekl obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz .

Byznys na vesnicích není

Navíc, mnoho lidí na vesnicích av menších městech přešlo k pití piva v domácím prostředí. „A nové hosty shánějí hospodáři na vesnicích velmi těžko,“ dodal Mráz. To potvrdil také Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Během letošních velikonočních svátků byla návštěvnost restauračních zařízení meziročně nižší o 12%.

„Oproti roku 2019 klesly nominální tržby v pohostinstvích na venkově o více než 8 %. Přitom vstupy v gastronomii šli vzhůru o 34 %,“ řekl Kastner. „Byznys na vesnicích není, lidé do hospody nechodí, pijí doma a tamní restaurace brutálně padají,“ podotkl. Jedině, komu podle Kastnera tržby reálně rostou, jsou pražské restaurace a pohostinství. Tím se tržby zvýšily o 36%. V krajských městech růst představuje 22 %. „Čím dál od Prahy, tím je byznys horší,“ dodal Kastner.

Kam dál?

Armáda České republiky usiluje o lepší získávání dat o obyvatelích i firmách, aby byla schopna rychleji a efektivněji provést mobilizaci v případě válečné krize

Kladno se potýká s problémem odcizených nákupních vozíků. Supermarket zavedl speciální opatření

Po dětech uklízí školníci a kuchařky. Kvůli omezení financí ředitelům chybí na platy

Oslava maturity se proměnila v masakr poté, co autobusu převážejícímu studenty selhaly brzdy. Jízda smrti stála život 11 lidí

Sedmnáctiletý mladík z Německa žije ve vlaku. Díky roční permanentce přeskakuje z jednoho spoje na druhý

Další články