Koupili jste si nedávno nové auto? Vědci v nich odhalili velkou hrozbu: Riziko pro vaše zdraví!

577
Sdílejte

Čínští a američtí vědci zjistili, že množství rakovinotvorných chemikálií překročilo bezpečné limity v novém autě zaparkovaném venku po dobu dvanácti dnů, uvádí Science Alert. Formaldehyd byl zjištěn na úrovních, které překračovaly čínské národní bezpečnostní normy o 35 procent. Acetaldehyd, pravděpodobný karcinogen třídy II, byl nalezen v koncentracích, které překročily bezpečné limity o 61 procent. Benzen, karcinogen nacházející se v barvách, benzínu a cigaretách, také dosáhl úrovně, která by byla nebezpečná pro řidiče trávící dlouhé hodiny v autech, ale ne pro ostatní pasažéry.

Směrnice karcinogenního rizika (ILCR) vyhodnotila, že množství těkavých organických sloučenin zaznamenané v novém autě použitém ve výzkumu bylo dostatečně vysoké na to, aby znamenalo vysoké zdravotní riziko pro řidiče. Experiment ukázal, že hladiny známých a pravděpodobných karcinogenů se změnily uvnitř auta. Počasí, které panovalo venku během toho, jak bylo zaparkováno, se pohybovalo od slunečního po zamračené.

Kam dál?

Změna na kterou se budou muset řidiči připravit. Výstražné trojúhelníky za výstražná světla

Matka s dcerou přišly o bydlení a tak již tři měsíce žijí ve fastfoodu. Pomoc od úřadů i místních obyvatel odmítají. Nouzi nepociťují

V odpadkovém koši plném nedopalků našli dva teenageři novorozeně. Mělo násilím přestřiženou pupeční šňůru

Školačka z Hradce snědla želé bonbony s toxickou látkou. Zkolabovala a hodinu ležela na záchodě

Žravé housenky zavíječe zimostrázového zaplavily Česko: Škůdce si lze přinést třeba i ze zahradnictví.

Další články