Tibi krystaly jsou drobné řasy, které dokáží příjemně zkvasit libovolný sladký základ a dodat mu důležité živiny a vitamíny. Můžete je znát i pod názvy vodní kefír nebo japonské mořské krystaly nebo živá zrnka.
Co je potřeba
1 menší hrnek Tibi krystalů
2,5 litru převařené nebo odstáté vody
asi 8 lžic cukru (libovolného)
2 lžíce sušeného ovoce
Náčiní: 3 litrová láhev, nekovové sítko, čistá utěrka nebo kapesník
Původ Tibi krystalů není dobře znám. Pochází pravděpodobně z Kavkazu (stejně jako jejich blízká příbuzná kefírová houba), odkud se rozšířily do Číny a následně do celého světa.
Ve vhodném prostředí způsobují kvašení, které dodává výslednému nápoji cenné látky podporující imunitu. Ostatně příznivé účinky kvašení znali už naši předkové, kteří si zkvašenou zeleninou doplňovali vitamíny a minerály v jinak výživově chudém zimním období.