Česká legenda neposlechla lékaře: Téměř zemřela !

1440
Sdílejte

Nedala jsi říct! Legendární zpěvačka Marta Kubišová zkolabovala a lékaři ji varovali před dalším infarktem. Ona ale neposlouchala a… Při dalších zdravotních komplikacích téměř zemřela.

Marta Kubišová se narodila v Českých Budějovicích 1. listopadu 1942, otec byl lékař – kardiolog, matka po letech strávených v domácnosti prodávala desky v pražské prodejně Supraphon. V roce 1952 se rodina přestěhovala do Poděbrad.

Po maturitě na gymnáziu se zaměstnala v Poděbradských sklárnách. Třikrát se pokoušela dostat ke studiu medicíny, ale nepřijali ji. V Poděbradech začala zpívat s lázeňským promenádním orchestrem. V roce 1961 se zúčastnila soutěže Hledáme nové talenty, kde postoupila do finále. Zkusila konkurz do pardubického Stop divadla. Vzali ji a jednu sezónu v divadle také působila. O rok později získala angažmá v plzeňském divadle Alfa.

Od září 1964 již byla v Praze, v divadle Rokoko, kde nastoupila po odcházející Evě Pilarové. První premiérou, ve které účinkovala, bylo pásmo Chan & Son. V lednu 1965 nahrála první hit, píseň Loudá se půlměsíc. Přicházejí první úspěchy, mezi nimi i stříbrná Bratislavská lyra v roce 1966 spolu s Helenou Vondráčkovou za duet Oh, baby baby a vítězství v anketě Zlatý slavík za rok 1966, zlatá Bratislavská lyra za píseň Cesta v červnu 1968.

Úspěch měla i formace Golden Kids. Vznikla 1. listopadu 1968, tvořily ji Marta Kubišová, Helena Vondráčková a Václav Neckář. Doma a hlavně v zahraničí účinkovali do 3. února 1970. Pár dní nato dostala Marta Kubišová od státních cenzorů zákaz vystupovat. Nepomohly ani příznivé zahraniční ohlasy z jejich koncertů v pařížské Olympii či na festivalu Midem v Cannes. Poslední singl s písní Kde máš ten dům byl v Gramofonových závodech Loděnice sešrotován. Skoro 20 let přežila zpěvačka v izolaci.

Článek pokračuje na další straně

Kam dál?

Dominika Gottová na mizině. Přišla o peníze z podpory pro nezaměstnané ! Nešťastná a ve finské pasti

Alena Schillerová se otevřeně podělila o jedno z nejnáročnějších období svého života – o těhotenství během studia a výchovu dvou dětí

Je to 10 let od doby, kdy si Iveta Bartošová sáhla na život. Poslední dny před smrtí : Samota, extrémní hubnutí a telefonát matce

Objevily se nepříjemné spekulace o králi Karlovi III. (75), který bojuje s rakovinou. Panovník je na tom o mnoho hůř, než by se mohlo zdát. Aktualizují se plány na pohřeb, zní z okolí paláce

Spekulace o nové partnerce Andreje Babiše po rozchodu s Monikou. Mluví se o tajemné zrzce, kterou zná už dlouho

Další články