Opičí neštovice se šíří velkou rychlostí po evropských zemích. Už jsou kousek od českých hranic

2034
Sdílejte

Opičí neštovice postupují světem. Další nakažené hlásí okolní státy.Virus se podle Světové zdravotnické organizace (WHO) přenáší blízkým kontaktem s tkání a tělesnými tekutinami nakaženého a také kapénkami.

Opičí neštovice byly poprvé zaznamenány v Demokratické republice Kongo v 70. letech 20. století. Počet případů v západní Africe se v posledním desetiletí zvyšoval. Mezi symptomy onemocnění patří horečka, bolesti hlavy a kožní vyrážka, která se obvykle objeví nejprve na obličeji a poté se šíří po zbytku těla.

Příznaky, přenos a smrtnost viru
Inkubační doba, tedy čas, než člověk onemocní, se pohybuje okolo deseti dní. Nejprve nastupuje horečka, bolesti hlavy, svalů a dalších částí těla. Horečka přesahuje 38,3 stupně Celsia. Po dvou až čtyřech dnech horečka klesne a začínají se objevovat typické neštovičné změny na pokožce obličeje a celého těla. Následující dny rozhodnou o tom, zda se pacient zotaví, či ne. Smrtnost dosahuje 10 procent.

Kam dál?

Po útoku dvou pitbulů zemřelo na jihu Itálie patnáctiměsíční dítě

Evropský parlament schválil novou směrnici, která ukládá výrobcům povinnost opravovat spotřebiče i po uplynutí zákonné záruční doby

Hrůzný případ odhalili strážníci v zahradní chatce v Hluboké nad Vltavou na jihu Čech. Tři zanedbané děti 5, 7 a 8 let měly hlad a myly se v potoce

Další neštěstí u propasti Macocha : Dozorce věznice se zastřelil a skočil dolů

Jaký je současný život Ivy a Mariana Melišových po Výměně manželek. Věkový rozdíl 27 let není znát, rodina se rozrůstá

Další články