Článek pokračuje na další straně
4. Předchází rakovině
Kysané zelí efektivně předchází rakovině. Dokonce je velmi nápomocná i pro její léčbu.
Vděčí za to především následujícím substancím:
Flavonoidy – kysané zelí obsahuje flavonoidy, které aktivují přirozené antioxidační enzymy v těle.
Isothiokyanát – tato látka má velmi silné protirakovinné účinky.
5. Podporuje zdraví srdce
Kysané zelí má vysoký obsah vlákniny, která podporuje trávení, mozek a srdce. Vláknina má i další pozitivní účinky, jako například:
snižuje riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice
snižuje riziko aterosklerózy
snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu
6. Posiluje kosti
Kysané zelí je bohaté na minerály, které podporují zdraví kostí a chrání před osteoporózou.
Její obsah vitamínu K udržuje kosti zdravé a kontroluje produkci bílkovin, které jsou potřebné při procesu remineralizace kostí.
Vřele vám proto doporučujeme zařadit kyselé zelí do vašeho jídelníčku.
Jediným problémem bývá, že kupované kysané zelí je někdy pasterizováno, což v ní snižuje množství prospěšných látek a bakterií .