Je vědecky dokázáno, že kysané zelí poskytuje mnohé významné zdravotní přínosy. Z nich nejdůležitější jsou zlepšování trávení či prevence rakoviny, mrtvice a srdečních infarktů.
Vděčí za to svému jedinečnému složení nutričních látek. Její léčivou sílu dále ještě více zesiluje proces fermentace, během něhož se v ní tvoří množství unikátních substancí.
V tomto článku se podrobněji podíváme na pár jejích významných vlastností.
1. Výborné probiotikum
Díky procesu kvašení a přítomnosti kvasných bakterií má kysané zelí silné probiotické vlastnosti.
Dobré bakterie zlepšují střevní mikroflóru a proto se doporučuje, abyste po užívání antibiotik jedli nějaký čas kysané zelí, které vám zregeneruje kolonie prospěšných bakterií ve střevech.
2. Bohatá na vitamín C
Kdysi dávno si s sebou námořníci nosili kysané zelí. Dlouho vydržela čerstvá, ale to nejdůležitější bylo, že obsahovala vitamín C, který je chránil před kurdějí.
Vitamin C je také silný antioxidant, který zneškodňuje volné radikály, chrání cévy a má protirakovinné účinky.
3. Hubnutí
Studie ukázaly, že konzumace fermentovaných potravin jako kysané zelí je přínosná pro proces hubnutí, zvláště v oblasti boků.
Pozitivní efekt na hubnutí dosahují fermentované potraviny tak, že pozitivně ovlivňují a urychlují metabolismus.
Kromě toho látky, které vznikají během fermentace, potlačují záněty, podporují trávení tuků a tím předcházejí obezitě.