Rakovina plic má zvláštní příznaky: I bolest ramene a kloubů je jedním z nich – často si ji proto zaměňujeme s jiný onemocněními

20563
Sdílejte

Rakovinu v oblasti plic si nejčastěji spojujeme s příznaky na plicích. Často si proto další příznaky, které onemocnění doprovází, s ním nespojíme, říká lékařka Christina Chun.

Nejčastějším příznakem, že s našimi plícemi není něco v pořádku, je kašel. Pokud trvá déle než tři týdny, měli bychom bez váhání navštívit lékaře, protože právě to je hlavní příznak, který nás upozorňuje na možný výskyt rakovinného onemocnění. Tato nemoc se ale může projevovat i na jiných částech našeho těla. Někdy dokonce i takových, u kterých by nás nikdy nenapadlo, že může být mezi nimi souvislost. Jedním z takových míst je například rameno.

Mnoho pacientů vyšetření i konečná diagnóza dokáže velmi překvapit
U doktora se mnoho pacientů podivuje, že když přišli k lékaři s problémem v oblasti ramene, pošle je ne rentgen hrudního koše. Mnoho z nich dokonce chtělo vyšetření vzdát v domnění, že se lékař spletl. Často jsou potom překvapeni, když se následně od lékaře dozví, že mají rakovinový nález na plíci. Často se tento druh vyskytuje v horním laloku, proto se nemoc může prokazovat bolestí v oblasti ramene. Tato část plíce se obvykle odstraní při operaci zvané lobektomie.

Článek pokračuje na další straně

Kam dál?

Nedávná studie ukázala, že se lidem po nákaze covidem snížilo IQ. Jednotlivé mutace měly různé dopady

Téměř zapomenuté nemoci se hlásí v Česku o slovo : Mimo černého kašle i spalničky či svrab

V posledních letech se rakovina stále častěji objevuje u třicátníků. Nádory jsou u nich mnohdy agresivnější

„Epidemie“ srdečních selhání. Do roka po odchodu z nemocnice zemře každý pátý člověk po srdečním selhání, každý čtvrtý se k lékařům vrací do měsíce

V Česku je první dětská oběť černého kašle : Zemřelo několikatýdenní miminko

Další články