Tento recept na nakládané zelí bez zavařování vydrží i několik měsíců

6132
Sdílejte

Recept pokračuje na další straně

Připravenou zeleninu napěchujte do sklenic, které jste předem důkladně vyvařili a případně vyčistili pastou z vody a jedlé sody. Pokud nebudou dokonale čisté, hrozí kontaminace bakteriemi, které mohou způsobit, že se vám zelenina ve sklenicích zkazí.

Zeleninu ve sklenicích lehce upěchujte a zalijte ji horkým nálevem, pokud možno, až po okraj. Sklenice zakryjte buďto talířkem, anebo je zavíčkujte tak, že víčko na sklenice jen lehce položíte. Takto počkejte, až nálev úplně vychladne (nejlépe do druhého dne) a pak důkladně zatáhněte víčka.

Je důležité pak sklenice správně uskladnit. Ideální je na to lednice nebo studený sklep. Místo musí být chladné, tmavé a se stálým klimatem. Takto uskladněné zelí vydrží klidně i několik měsíců.

Kam dál?

Nepečené vánoční kuličky – „zerbo“ a makové s marcipánem

Plněné ořechové perníčky s marmeládou a čokoládovou polevou

Benátský zákusek – jemný dezert s čokoládou, rumem, medem a višněmi!

Tradiční poklad z Moravy : Valašské frgále s hruškovou, makovou a tvarohovou náplní

Cuketové sendviče se šunkou a sýrem: Rychlá a snadná večeře z grilu i topinkovače!

Další články