Boží milosti : Tradiční sladké Velikonoční pečivo. Určitě vám zachutnají hned jak je ochutnáte !

4130
Sdílejte

Nejprve si oddělte žloutky od bílků a z těch vyšlehejte tuhý sníh. Pak přidejte i žloutky, margarín nebo změklé máslo, cukr, sklenici teplého mléka, sušené droždí, špetku soli, a nakonec i prosátou hladkou mouku. Vypracujte ideálně rukama hladké a homogenní těsto, které se nebude lepit. To na pomoučeném vále vyválejte v plát, který bude silný cca půl centimetru. Z něj vykrajujte různě velké kusy. Ve Španělsku vykrajují jakési obdélníky, které uprostřed naříznou a okraje otočí.

Smažení božích milostí a jejich servírování

Až budete mít vykrojené kusy těsta, rozpalte si v hlubším hrnci slunečnicový olej a smažte v něm z obou stran dozlatova boží milosti. Ty pak nechte okapat od tuku na papírových utěrkách, posypte dle chuti moučkovým cukrem a skořicí a podívejte po zchladnutí třeba s šálkem čaje nebo kávy. Dobrou chuť.

Recept pokračuje na další straně

Tipy na vylepšení božích milostí

Pokud chcete intenzivnější chuť pečiva, můžete do těsta před pečením vsypat trochu citronové kůry nebo vlít malé množství tmavého rumu. Kromě sušeného droždí je možné použít i kypřící prášek. Lahodné budou boží milosti nejen se skořicí, ale třeba i polité čokoládovou polevou. Je jen na vás, jak si tuto levnou a skvostnou dobrotu dochutíte.

Historie božích milostí

Boží milosti pekla už před stovkami let známá česká kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová. V dávných dobách tohle pečivo také s oblibou připravovaly ženy různého věku. Tradičně pak nesměly boží milosti chybět na velikonočně vyzdobeném stole. Avšak spojitost má toto pečivo i s masopustem. Konzumovali jej údajně lidé po masopustních průvodech a zapíjeli domácí slivovicí.

Kam dál?

ŠEHEREZADIN PUDING S PEČENÝMI JABLKY: Krémový dezert, který v kombinaci s tímto ovocem přináší FENOMENÁLNÍ CHUŤ!

Velikonoční jogurtové muffiny à la sázená vejce upečete bez vážení a chutnají naprosto famózně

Dokonalé pečivo: Vypracujte šťavnaté těsto s jogurtem, poté je naplňte špenátem a budete mít tu nejlepší večeři!

Famózní pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní. Jednoduchý recept, který zvládne i začátečník

Rychlý úžasný JABLKOVO-OŘECHOVÝ koláč – vyšleháme a vylijeme těsto na jablka!

Další články