Epidemiolog varuje ! Hrozba přenosu viru z povrchů se podceňuje. Nákaza možná i skrze displej telefonu ?

3426
Sdílejte

Čím dál častěji se ve většině případů shodují odborníci, že přílišná dezinfekce povrchů je v boji s koronavirem docela přeceňovaná.

Více bychom se měli soustředit na mytí rukou a hlavně ochranu úst a nosu.Také očí.Než se bát, že se nakazíme po kontaktu s třeba s poštovní zásilkou, telefonem či bankovkami. Podle epidemiologa z univerzity La Trobe v Melbourne Hassana Vallyho je více než jasné, že po roce života s koronavirem jasné, že přenos nákazy skrze povrchy není tak zásadní v šíření infekce, jak se původně myslelo.

„Není potřeba abychom úzkostlivě dvacetkrát denně umývali každý povrch, místo toho se můžeme jednoduše soustředit na mytí rukou, také dodržování rozestupů a zůstávat doma, když jsme nemocní, což by mělo stačit, abychom virus nešířili dál“ uvádí Vally.

Tím hlavní způsobem přenosu viru SARS-CoV-2 je aerosol, a to hlavně v případě, kdy je infikovaná osoba v blízkém kontaktu s dalším člověkem a například kýchne nebo zakašle. Kapičky aerosolu se pak rychle dostávají do nosu, úst nebo očí poblíž stojících lidí, připomíná The Guardian.

„Neříkám, že přenos skrze povrch je nemožný a že v určitých situacích nepředstavuje určité riziko, nebo že bychom ho měli úplně ignorovat. Ale měli bychom vzít v potaz, že riziko takového přenosu je relativně malé,“ dodává Vally.

Kam dál?

Evropský parlament schválil novou směrnici, která ukládá výrobcům povinnost opravovat spotřebiče i po uplynutí zákonné záruční doby

Hrůzný případ odhalili strážníci v zahradní chatce v Hluboké nad Vltavou na jihu Čech. Tři zanedbané děti 5, 7 a 8 let měly hlad a myly se v potoce

Další neštěstí u propasti Macocha : Dozorce věznice se zastřelil a skočil dolů

Jaký je současný život Ivy a Mariana Melišových po Výměně manželek. Věkový rozdíl 27 let není znát, rodina se rozrůstá

Neobvyklý případ bankovního podvodu : Žena byla zatčena poté, co se pokusila použít tělo svého zesnulého strýčka k získání bankovní půjčky

Další články