1 lžíci vody
1 lžíci rumu
Postup:
Jablka nastrouháme, přidáme cukr, citrónovou šťávu a kůru, podlijeme trochou vody a přendáme na plamen a vaříme, dokud jablka změknou. Puding rozmícháme ve vodě a vlijeme k jablkům. Vaříme za stálého míchání asi 2-3 minuty.
Potom sejmeme z plamene a ještě do teplé směsi vmícháme ořechy, nalámanou čokoládu a piškoty.
Plech na pečení vyložíme sušenkami a pokapeme jejich směsí třešňové šťávy, vody a rumu (nemusíte používat rum, stačí i aroma). Na sušenky navrstvíme jablečný krém, uhladíme a pokryjeme vrstvou sušenek, které opět pokapeme.
Nakonec si připravíme punčovou polevu. Jednoduše stačí smíchat všechny přísady a promíchat jednotnou tekutou polevu. Tu navrstvíme na vrchní vrstvu sušenek a celý zákusek dáme ztuhnout do lednice.
Recept pokračuje na další straně
Jablečné řezy
Potřebujeme:
Na kakaovou piškot:
8 vajec
1 pohár cukru
1,5 čajové lžičky prášku do pečiva
1 pohár pšeničné mouky
3 polévkové lžíce kakaa
Na krém:
2 šálky mléka
3/4 sklenice cukru
5 žloutků
Vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt
2 polévkové lžíce pšeničné mouky
2 polévkové lžíce bramborového škrobu
250 g másla
Na jablečnou hmotu:
1 kg jablek
3 polévkové lžíce cukru
2 bal. vanilkového pudingu
dále:
vanilkové sušenky
Postup:
piškot:
Bílky oddělíme od žloutků. Přidáme do nich špetku soli a šleháme. Na závěr přidáme cukr a vyšleháme na hustý sníh. Při nízké rychlosti vešleháme jeden žloutek za druhým.
Prosejeme mouku s kakaem a práškem do pečiva. Přidáme do vaječné hmoty a důkladně promícháme.
Pečeme 35-40 minut při teplotě 180 stupňů (forma 25 x 26 cm). Necháme vychladnout.
Po vychladnutí rozřízneme na dvě stejné části.
Krém:
Žloutky vyšleháme s cukrem, moukou a 1/2 šálku mléka, zbytek mléka dáme vařit. Pak vmícháme žloutkovou směs a uvaříme hustý pudink, necháme vychladnout a do vychladlé hmoty vmícháme našlehané máslo.
Jablečná hmota:
Jablka nastrouháme as cukrem dusíme asi 10 minut. Potom do hmoty vmícháme pudinkové prášky a uvaříme do zhoustnutí. Necháme vychladnout.
vrstvíme:
1/2 kakaové piškoty, 1/2 vanilkového krému, vrstva sušenek, 1/2 jablečné hmoty, vrstva sušenek, zbytek jablečné hmoty, zbytek krému a druhá část kakaové piškoty. Na vrch můžeme nalít kakaovou polevu.
Koláč odložíme alespoň na 3 hodiny do chladničky, sušenky krásné změknou a celý koláč bude krásně vláčný a jemný.
Recept pokračuje na další straně
Balkánský jablečný koláč!
Potřebujeme:
4 vejce
130 ml oleje
200 g kr. cukru
200 g hladké mouky
130 ml vody
1 bal. prášku do pečiva
1 bal vanilkového cukru nebo
Náplň:
900 ml vody
200 g moučkového cukru
1 kg nakrájených oloupaných jablek
2 vanilkové pudinky
100 ml vody
Na ozdobu:
Smetana ke šlehání – 2 kelímky
Postup:
Bílky a žloutky oddělíme, bílky vyšleháme s cukrem (cukr přidáváme postupně) na sníh. Žloutky vyšleháme s olejem (olej přidáváme postupně), přidáme vanilkový cukr nebo vanilku, vodu (také přidáváme postupně). Vmícháme i prosátou mouku s práškem do pečiva a vyšleháme do hladka (sypkou směs přidáváme do hmoty také postupně). Trochu sypké směsi si odložíme bokem a vmícháme až do žloutkově-sněhové hmoty. Nakonec ručně vmícháme obě hmoty – žloutkovou i bílkovou a přimícháme i zbylou moučnou směs.
Plech na pečení si vymažeme, vysypeme moukou a navrstvíme těsto. Pečeme při teplotě 180 stupňů 20 minut.
Ve vodě rozpustíme cukr a přidáme nakrájená jablka. Vaříme asi 20 minut. Pak přidáme pudinkové prášky rozmíchané v 100 ml vody a vaříme do zhoustnutí. Ještě horkou směs navrstvíme na těsto. Necháme vychladit a ozdobíme šlehačkou.
Přejeme vám dobrou chuť! 🙂