Na jablečnou vrstvu :
1,5 kg jablek
2 polévkové lžíce másla
2 ks vanilkového pudinkového prášku
Krém Stracciatella:
0,5 l smetany ke šlehání 30%
250 g mascarpone
250 g řecký jogurt
0,5 šálky moučkového cukru
100 g čokoládových vloček
5 lžiček instantní želatiny
1/3 sklenice vody
dále:
1 ks. citrónové želé
Postup:
Měkké máslo, margarín a cukr vyšlehejte do pěny. Bez přerušení šlehání nejdříve přidejte jeden žloutek po druhém a pak vejce. Šlehejte ještě několik minut. Smíchejte mouku, škrob a přidejte do vaječné hmoty. Důkladně promíchejte při nejnižší rychlosti. Těsto rovnoměrně navrstvěte na pečení o rozměrech 20 x 30 cm, který je na spodní straně vyložený papírem na pečení. Těsto je dost tuhé, takže je nejlepší udělat to špachtlí.
Vložte do trouby předehřáté na 175 ° C na přibližně 25 minut a pečte, dokud nebude mít světlo-zlatou barvu (test párátkem)
Jablečná vrstva:
Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Přeneste do hrnce, přidejte máslo a duste na mírném ohni 3-4 minuty. Přidejte pudinkový prášek a důkladně promíchejte. Vařte asi 5 minut, dokud směs nezhoustne. Nechte vychladnout a potom navrstvěte na těsto.
Krém Stracciatella:
Nalijte želatinu do studené vody a nechte ji nabobtnat, potom zahříváním rozpustíme. Mascarpone vyšlehejte s práškovým cukrem a jogurtem, přidáme i vyšlehanou smetanu. Za stálého míchání přidáme želatinu. Nakonec přidejte čokoládové vločky a tentokrát znovu promíchejte už jen ručně, špachtlí.
Hotovou hmotu navrstvěte na ztuhlou jablečnou hmotu. Vložte ztuhnout do lednice a před podáváním nalijte na vrch citrónovou želatinu.
Recept pokračuje na další straně
6 vajec
6 lžic kr. cukru
6 lžic polohrubé mouky
1 bal. prášku do pečiva
1 kg jablek – očistíme je a nakrájíme na tenké plátky
Krém:
4 bal. vanilkového pudingu
1 l vody
8 lžic cukru
6 žloutek
Na vrch:
500 ml smetana ke šlehání
1 ztužovač
Postup:
Bílky vyšleháme na sníh, jedno po druhém přimícháme za stálého šlehání žloutky a pak při nízkých otáčkách i zbylé sypké přísady.
Plech vyložíme pečícím papírem a uložíme něj hustě vedle sebe nakrájené plátky jablek. Na jablka navrstvíme těsto (plech 39 x 22 cm) a při teplotě 180 stupňů pečeme asi 30 minut.
Pudinky rozmícháme ve vodě, přidáme i část cukru a uvaříme hustou hmotu. Do výsledné vychladlé hmoty opatrně vešleháme i sníh z bílků (sníh vyšleháme s částí cukru).
Upečené těsto vyjmeme z trouby a obrátíme naopak tak, aby jablka byly nahoře. Natřeme krémem a nakonec vyšlehanou šlehačkou. Necháme vychladit a podáváme.
Tip: pokud chcete zužitkovat i žloutky, doporučuji zašlehat je do horkého pudinku a po vychladnutí vmícháme sníh z bílků. 🙂
Recept pokračuje na další straně
Nepečený punčový řez
Potřebujeme:
Máslové sušenky – použijte co největší sušenky a alespoň 2 balení (na vyložení plechu, i na vrchní vrstvu)
1 kg očištěných jablek
150 g krystalového cukru – případně dle chuti a kyselosti jablek (já měla kyselé)
2 bal. zlatého klasu
250 ml zlatého klasu
Kůru a šťávu z 1 malého citronu
150 g mletých ořechů
150 g piškotů nalámaných na menší kousky
50 g tmavé čokolády
Na polevu:
250 g moučkového cukru
3 lžíce citronové šťávy
2 lžíce třešňové šťávy
Na sušenky:
50 ml třešňové šťávy