Máte doma pár jablek ? Pak zkuste toto : Sbírka top receptů na bezkonkurenční jablkové zákusky !

19873
Sdílejte

Na jablečnou vrstvu :

1,5 kg jablek
2 polévkové lžíce másla
2 ks vanilkového pudinkového prášku

Krém Stracciatella:

0,5 l smetany ke šlehání 30%
250 g mascarpone
250 g řecký jogurt
0,5 šálky moučkového cukru
100 g čokoládových vloček
5 lžiček instantní želatiny
1/3 sklenice vody

dále:

1 ks. citrónové želé

Postup:

Měkké máslo, margarín a cukr vyšlehejte do pěny. Bez přerušení šlehání nejdříve přidejte jeden žloutek po druhém a pak vejce. Šlehejte ještě několik minut. Smíchejte mouku, škrob a přidejte do vaječné hmoty. Důkladně promíchejte při nejnižší rychlosti. Těsto rovnoměrně navrstvěte na pečení o rozměrech 20 x 30 cm, který je na spodní straně vyložený papírem na pečení. Těsto je dost tuhé, takže je nejlepší udělat to špachtlí.

Vložte do trouby předehřáté na 175 ° C na přibližně 25 minut a pečte, dokud nebude mít světlo-zlatou barvu (test párátkem)

Jablečná vrstva:

Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Přeneste do hrnce, přidejte máslo a duste na mírném ohni 3-4 minuty. Přidejte pudinkový prášek a důkladně promíchejte. Vařte asi 5 minut, dokud směs nezhoustne. Nechte vychladnout a potom navrstvěte na těsto.

Krém Stracciatella:

Nalijte želatinu do studené vody a nechte ji nabobtnat, potom zahříváním rozpustíme. Mascarpone vyšlehejte s práškovým cukrem a jogurtem, přidáme i vyšlehanou smetanu. Za stálého míchání přidáme želatinu. Nakonec přidejte čokoládové vločky a tentokrát znovu promíchejte už jen ručně, špachtlí.

Hotovou hmotu navrstvěte na ztuhlou jablečnou hmotu. Vložte ztuhnout do lednice a před podáváním nalijte na vrch citrónovou želatinu.

Recept pokračuje na další straně

Jablečný krémeš

Potřebujeme:

6 vajec

6 lžic kr. cukru

6 lžic polohrubé mouky

1 bal. prášku do pečiva

1 kg jablek – očistíme je a nakrájíme na tenké plátky

Krém:

4 bal. vanilkového pudingu

1 l vody

8 lžic cukru

6 žloutek

Na vrch:

500 ml smetana ke šlehání

1 ztužovač

Postup:

Bílky vyšleháme na sníh, jedno po druhém přimícháme za stálého šlehání žloutky a pak při nízkých otáčkách i zbylé sypké přísady.

Plech vyložíme pečícím papírem a uložíme něj hustě vedle sebe nakrájené plátky jablek. Na jablka navrstvíme těsto (plech 39 x 22 cm) a při teplotě 180 stupňů pečeme asi 30 minut.

Pudinky rozmícháme ve vodě, přidáme i část cukru a uvaříme hustou hmotu. Do výsledné vychladlé hmoty opatrně vešleháme i sníh z bílků (sníh vyšleháme s částí cukru).

Upečené těsto vyjmeme z trouby a obrátíme naopak tak, aby jablka byly nahoře. Natřeme krémem a nakonec vyšlehanou šlehačkou. Necháme vychladit a podáváme.

Tip: pokud chcete zužitkovat i žloutky, doporučuji zašlehat je do horkého pudinku a po vychladnutí vmícháme sníh z bílků. 🙂

Recept pokračuje na další straně

Nepečený punčový řez

Potřebujeme:

Máslové sušenky – použijte co největší sušenky a alespoň 2 balení (na vyložení plechu, i na vrchní vrstvu)

1 kg očištěných jablek

150 g krystalového cukru – případně dle chuti a kyselosti jablek (já měla kyselé)

2 bal. zlatého klasu

250 ml zlatého klasu

Kůru a šťávu z 1 malého citronu

150 g mletých ořechů

150 g piškotů nalámaných na menší kousky

50 g tmavé čokolády

Na polevu:

250 g moučkového cukru

3 lžíce citronové šťávy

2 lžíce třešňové šťávy

Na sušenky:

50 ml třešňové šťávy

Kam dál?

Vánoční pečení: Lahodné išlerky, které nesmějí chybět ani u vás doma!

5 druhů Vánočního cukroví z jedné směsi! Pochutná si opravdu každý a za pár minut máte napečené na celé svátky

Domácí FERRERO kuličky! Jednoduchá dobrota na každý vánoční stůl…

Jak si vyrobit domácí máslo ? Chuť je božská : stačí 1 ingredience a 15 minut

Nejlepší recept na FALEŠNÉ DOMÁCÍ TIRAMISU: Když ho jednou vyzkoušíte, už ho jinak dělat nebudete!

Další články