Postup:
Umyté jablka rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců, dáme do hlubšího plechu, polijeme octem, promícháme a vložíme na 20-25 minut do trouby vyhřáté na 200-250 stupňů. Během pečení nemícháme – opravdu, nemícháme ani jednou!
Vytáhneme z trouby a rovnoměrně posypeme 0,25 kg cukru a dáme na 15 minut zpět do trouby.
Přidáme 0,25 kg cukru a dáme na dalších 15-20 minut do trouby.
Máme upečené a vše přemístíme do cca 3litrovými hrnce.
Přidáme 1/2 lžičky skořice, 2 lžičky koření do jablečného závinu, 4 lžíce rumu a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence. Horké plníme do nahřátých sklenic, nahoru přidáme jako konzervant 1 lžičku rumu, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.