Lovec bouřek varuje: Na TOTO místo se NIKDY neskrývejte, blesk vás může zabít !

1386
Sdílejte

Kdo je to lovec bouří a co dělá?

Lovec bouřek je člověk, který se zajímá o bouřky. Může to být profesionál, ale i amatér. Lovcem může být prakticky každý, stačí, když se nebojí bouře a má s sebou foťák. „My lovci vyhledáváme hlavně bouřky se silnou bleskovou aktivitou, protože odtamtud vznikají nejlepší fotky. Vždy před výjezdem sledujeme, jak se bouře vyvíjí, jestli slábne, nebo naopak sílí. Bouřky se silnými srážkami nejsou také nejlepší, protože tehdy blesky vidět jen velmi zřídka. Nejlepší jsou noční bouře, na které čekáme i několik hodin dopředu, a přitom mohou být ještě v jiném státě. Výhodou nočních bouří je to, že záblesky již často vidět 100-200 kilometrů daleko, “ řekl nám lovec bouří Jakub Mornar.

Ne vždy se však „lov“ skončí úspěchem. „Samozřejmě, stává se nám i to, že ze super vypadající bouřky odjíždíme naprázdno a zklamaní, že nemáme žádný záběr. Nikdy není nějaké správné místo, kam se máme postavit a čekat. Bouře je nevyzpytatelná, takže my cestujeme za ní v autech, ne ona za námi. Někdy víme vystřídat i tři místa na focení během bouřky, “ vysvětlil Mornar

Článek pokračuje na další straně

Když se zadaří, odcházejí však s jedinečnými úlovky. „Asi nejděsivější úkaz, co se nám Severe Weather Slovakia podařilo vyfotit, byla fotka mého kolegy Tomáše Ralbovská, který byla pořízena rozvětvený blesk mezi stožárem Andreje Danka a jím ,“ dodal bouřkový nadšenec s tím, že jeho sen by byl s týmem vycestovat do USA na známou „Tornado Alley“ a zažít pořádně supercelární bouře s tornády, „tornádo bylo na Slovensku naposledy zaznamenané v roce 2004 a rádi bychom tento nebezpečný úkaz zažili na vlastní kůži a vyfotili ho“.

Kam dál?

Velké neštěstí v Kravařích na Opavsku : Pětiletá dívka se udusila po vdechnutí párku v rohlíku

Lidé vymření neuniknou. Kdy k tomu má dojít zjistili vědci. Nezachrání nás ani konec fosilních paliv

Tlak na Ukrajince, aby se vrátili do své vlasti a bojovali, se stupňuje : „Nemohu zabíjet“

Průzkum odhalil , že až třetina Čechů, by si přála návrat totalitního režimu. Slováci jsou na tom ještě hůře

Čtyřměsíční kojenec skončil v kómatu poté, co ho babička krmila umělým mlékem s příměsí vína

Další články