Nikdo NEVÍ, proč najednou VZNIKNE: Nemoc, která se ROZVINE v mladém věku z plného ZDRAVÍ

672
Sdílejte

Téměř šesti Čechům denně diagnostikují roztroušenou sklerózu. Uvádějí to statistiky Národního centra zdravotnických informací.

 Na rizika tohoto onemocnění upozorňují odborníci každoročně, i při příležitosti Světového dne roztroušené sklerózy, který letos připadá na 31. května.

Světový den roztroušené sklerózy byl vyhlášen Mezinárodní federací roztroušené sklerózy na poslední květnovou středu. Cílem této celosvětové iniciativy je zvýšit povědomí o diagnóze, která ovlivňuje životy téměř tří milionů lidí po celém světě.

Statistika na Slovensku

Dlouhodobě se počet nově diagnostikovaných pacientů se roztroušenou sklerózou na Slovensku pohyboval mezi 1 500 – 1 900. Poslední dva sledované roky (2020, 2021) však byla pokořena dvoutisícová hranice nově diagnostikovaných pacientů s tímto onemocněním. Do evidence neurologů přibylo v roce 2020 celkem 2 018 a v roce 2021 až 2 161 pacientů (v tom 1 424 žen a 737 mužů) se roztroušenou sklerózou. Celkový počet evidovaných osob v neurologických ambulancích s touto diagnózou byl ke konci roku 2021 přes 16 tisíc.

Kam dál?

Dnešní generace je vyčerpaná aneb když je nedostatek spánku

Pití kávy ve špatný čas může způsobit únavu, hrozí i anémie

Zákaz amalgámu se uspíšil. Plně hrazené plomby pro dospělé už nebudou

První úmrtí na záškrt po 55 letech. Není to banalita, tato nemoc umí udusit miminko i dospělého

Újma po očkování proti covidu? Odpovědnost by měl nést výrobce, říká Válek

Další články