Tyto „zapomenuté“ listy jsou léčivým zázrakem přírody – léčí až 15 vážných chorob !

1577
Sdílejte

Asi většina lidí zná prospěšné vlastnosti vlašských ořechů, ale málokdo si uvědomuje, že listy vlašských ořechů jsou stejně důležité.

Listy obsahují vitamíny, glukosidy, flavonoidy, karotenoidy a aromatické silice. Ke zlepšení zdraví můžeme použít nejen listy, ale i kůru z nezralých ořechů, ale také mladé plody, které ještě nemají tvrdou skořápku.

Užíváním ořechových listů můžeme posílit srdce, podpořit správné fungování cév, zlepšit metabolismus a snížit hladinu cukru v krvi. Kromě toho mají listy antibakteriální a antiseptický účinek. Při aplikaci na rány dokáží urychlit jejich hojení a podpořit léčbu zánětů a mykóz kůže.

Jak sbírat a sušit listy vlašských ořechů
Listy by se měly sbírat koncem května a začátkem června. Toto je doba, kdy jsou listy zcela vyvinuty. Musíme dávat pozor, aby listy nebyly nemocné – nesmí mít žádné zbarvení nebo jiné příznaky, které nejsou pro rostliny přirozené. Při sběru listů je musíme oddělit od stonku. Mladé ořechy sbíráme iv červnu, u některých stromů i v červenci.

Úrodu sušte na tmavém a vzdušném místě. Dobře usušené listy by neměly ztratit zelenou barvu. Ty, které zhnědnou, je třeba ihned zlikvidovat. Sušené zelené listy vložte do sklenice nebo jiné těsně uzavřené nádoby.

Kam dál?

Dnešní generace je vyčerpaná aneb když je nedostatek spánku

Pití kávy ve špatný čas může způsobit únavu, hrozí i anémie

Zákaz amalgámu se uspíšil. Plně hrazené plomby pro dospělé už nebudou

První úmrtí na záškrt po 55 letech. Není to banalita, tato nemoc umí udusit miminko i dospělého

Újma po očkování proti covidu? Odpovědnost by měl nést výrobce, říká Válek

Další články