ZUBY moudrosti by se NEMĚLY odstraňovat PO dosažení 27 let: Proč jsou odborníci PROTI? !

2576
Sdílejte

Článek pokračuje na další straně

„Jsou určeny, jako druh zálohy pro někoho, kdo mohl přijít o další molární zub,“ řekl Steven Kupferman, ústní chirurg z Cedars Sinai v Los Angeles.

Jelikož dnes většina v dětství neztrácí židle, zuby moudrosti čekají až do dospělosti . Jinými slovy, pokud jste v dětství nebo teenagerském věku přišli o židle, vaše zuby moudrosti jsou „naprogramovány“ tak, aby se ukázaly ve správný čas , aby tedy vyplnily mezeru.

První trvalé židle nebo zuby v zadní části úst, které jsou určeny k drcení potravy, se poprvé objevují ve věku kolem 6 let, kdy dítě začne ztrácet své mléčné zuby. Kolem 12. roku života se objeví druhé židle, které slouží jako záloha pro 6leté židle, řekl Kupferman pro Live Science.

Třetí židle, tzn. zuby moudrosti, se objevují ve věku 17 až 21 let. Dnes je zubaři často vytrhávají, protože mohou v ústech způsobit spoustu bolesti. I když je člověk zatím nepociťuje, odstranění zubů moudrosti v mladé dospělosti může zabránit zdravotním problémům v pozdějším věku , jako jsou například infekce dásní.

Raději vytrhnout než nechat
Zubní lékaři a ústní chirurgové obecně nedoporučují odstraňovat zuby moudrosti po dosažení věku 27 let, protože se zvyšuje riziko komplikací , jako je například poškození blízkých nervů. Nastane-li však bolest či jiné potíže i po 27. roce, zuby moudrosti si samozřejmě můžete dát vytrhnout.

Kam dál?

Ve světě se šíří záhadná respirační nemoc podobná covidu. Zdraví lidé končí v kritickém stavu

Nedávná studie ukázala, že se lidem po nákaze covidem snížilo IQ. Jednotlivé mutace měly různé dopady

Téměř zapomenuté nemoci se hlásí v Česku o slovo : Mimo černého kašle i spalničky či svrab

V posledních letech se rakovina stále častěji objevuje u třicátníků. Nádory jsou u nich mnohdy agresivnější

„Epidemie“ srdečních selhání. Do roka po odchodu z nemocnice zemře každý pátý člověk po srdečním selhání, každý čtvrtý se k lékařům vrací do měsíce

Další články