Sny hodně napovídají o fyzickém zdraví: Pokud sníte o TOMTO, měli byste zajít za lékařem

1874
Sdílejte

Když se vám sní sny, váš mozek prosévá vzpomínky, myšlenky a pocity. Jen málo lidí si však uvědomuje, že sny umí hodně napovědět io fyzickém zdraví. Odborníci prozradili, že především ty mohou upozornit na potenciálně nebezpečnou poruchu, která se vyskytuje ve spánku. Pokud se vám sní toto, navštivte lékaře.

Odborníci z Centra spánkového cyklu (SCC) v Texasu tvrdí, že sny mohou upozornit na potenciálně nebezpečnou poruchu, která se vyskytuje ve spánku. Je to proto, že jako mozek podvědomě zpracovává fyzické symptomy, dokáže navodit sny, které je odrážejí. SCC proto varuje, že pokud míváte často noční můry, měli byste navštívit lékaře. Je totiž možné, že trpíte obstrukčním spánkovým apnoem (OSA). Jedná se o poruchu dýchání související se spánkem a vyskytuje se tehdy, když se svaly v krku během spánku uvolní, dočasně zablokují dýchací cesty a způsobují přestávky v dýchání.

Přestože mnozí lidé s OSA si neuvědomují příznaky, podle expertů sny dokáží upozornit na problém. Pokud trpíte spánkovým apnoe, je pravděpodobnější, že budete mít živé noční můry, během kterých se ve spánku zadýcháte. To je způsob, jakým vás mozek upozorňuje na hrozbu. „K běžným typům nočních můr pro lidi s apnoe patří sny o uškrcení a udušení, sny o pokusu nadechnout se pod vodou nebo ve vesmíru a sny o ucpaném potrubí a uvíznutí ve výtahu,“ vysvětlili pracovníci SCC.

Kam dál?

Nedávná studie ukázala, že se lidem po nákaze covidem snížilo IQ. Jednotlivé mutace měly různé dopady

Téměř zapomenuté nemoci se hlásí v Česku o slovo : Mimo černého kašle i spalničky či svrab

V posledních letech se rakovina stále častěji objevuje u třicátníků. Nádory jsou u nich mnohdy agresivnější

„Epidemie“ srdečních selhání. Do roka po odchodu z nemocnice zemře každý pátý člověk po srdečním selhání, každý čtvrtý se k lékařům vrací do měsíce

V Česku je první dětská oběť černého kašle : Zemřelo několikatýdenní miminko

Další články