Vědci potvrdili, že chemoterapie ve skutečnosti rakovinu dále šíří

3512
Sdílejte

Dr. Lee Cowden říká, že většina lidí neumírá na rakovinu; umírá na vedlejší účinky léčby.

Zatímco „válka proti rakovině“ postupuje vpřed léčebnými postupy zaměřenými na přesnější cílení nádorů, nadále se v široké míře používá starý spolehlivý model „vyřezej, otrav a spal“.

Jinými slovy, prostřednictvím chirurgického zákroku, chemoterapie a ozařování, které jsou považovány za standardní péči ve většině případů rakoviny.

Největší problém chemoterapie

Jedním z hlavních problémů chemoterapie je její nerozlišující toxicita, která způsobuje systémovou otravu ve snaze zničit rakovinné buňky.

Už dlouho se ukazuje, že tento model má katastrofální chyby a může způsobit více škody než užitku.

Například v případě chemoterapeutického léku Tamoxifen na rakovinu prsu musí pacientky vyměnit jedno riziko za jiné, protože zatímco redukuje rakovinu prsu, více než dvojnásobně zvyšuje riziko rakoviny dělohy.

Závažné, občas smrtící vedlejší účinky (nebo výstižněji řečeno následky) chemoterapie jsou běžné, a také vážné nepředvídané účinky, které mohou prognózu vaší rakoviny zhoršit, namísto toho, aby ji zlepšily.

Článek pokračuje na další straně

V článku v časopise Science Translational Medicine výzkumníci z Albert Einstein College of Medicine napsali, že podávání chemoterapie před chirurgickým zákrokem při rakovině prsu může podporovat metastatické onemocnění, nebo růst a šíření rakoviny do jiných částí těla.

To zase značně zvyšuje riziko úmrtí žen na toto onemocnění.

Díky chemoterapii se rakovina prsu může stát agresivnější a snadněji se šířit

Předoperační chemoterapie, známá jako neoadjuvantní chemoterapie, se ženám často nabízí, protože může pomoci zmenšit nádory, což zvyšuje pravděpodobnost, že namísto úplné mastektomie absolvují lumpektomii.

Po provedení testů na tkáních myší a lidí však výzkumníci zjistili, že tento postup může zvýšit pravděpodobnost metastázy pomocí množení takzvaných „nádorových mikroprostředí metastázy“.

Kam dál?

AKTUÁLNĚ : Havárie autobusu plného dětí na Příbramsku. Ten skončil v příkopě převrácený na bok

Průzkum ukázal, že Češi jsou ze všech zemí unie k Evropskému parlamentu nejkritičtější

Při přesazování květin Mirka našla v hlíně z obchodu zubní můstek, zčásti se zlatými zuby

Švédsko usnadňuje změnu pohlaví, nově bude možná již od 16 let

Dezolátní stav dětského oddělení Thomayerovy nemocnice. Starými okny fouká na nemocné děti a miminka? Dejte tam peřinu

Další články