Trápí vás nadměrné pocení během spánku? Zde je 5 příčin proč to tak může být

7814
Sdílejte

Článek pokračuje na další straně

3. Nevhodné prostředí

Pokud se budíte uprostřed noci mokří, mohou za to i zcela běžné věci. Patří mezi ně přetopená nebo příliš málo větraná místnost, dále hrubá přikrývka, či teplé a nevhodné oblečení. Krásné a lehké syntetické přikrývky jsou na první pohled pohodlné, ale během spánku se teplota těla pod nimi zvyšuje, což vede k nadměrnému pocení. Totéž se dá říci o pyžamu.

Před spaním pokoj pořádně vyvětrejte a upravte v ní teplotu na cca 18 ° C. Povlečení a pyžamo přizpůsobte teplotě v pokoji a aktuálnímu počasí. Nejvhodnější jsou povlečení a pyžama z přírodních materiálů, které umožňují pokožce dýchat i během spánku a při jejich používání nedochází k rušení přirozené termoregulace. Absorbují vlhkost, neshromažďují statickou elektřinu a nevytvářejí prohřátí těla.

4. Vážné onemocnění

Pokud se pravidelně a nadměrně potíte během spánku a všechny běžné příčiny jste již vyloučili, chyba může být ve vašem zdraví. Je množství onemocnění, které mohou souviset s nadměrným pocením, a proto pokud jste již vyčerpali všechny možnosti, je třeba se zabývat i vaším zdravotním stavem. Nadměrné pocení během spánku může znamenat nějaké závažné onemocnění. Mezi nejčastější onemocnění, při kterých se lidé nadměrně potí, patří: poruchy štítné žlázy, chronická zánětlivá onemocnění, tuberkulóza, epilepsie, infekce v těle, ale také nádorové nebo některá neurologická onemocnění, či mnohé další.

U žen bývá častou příčinou menopauza, která bývá provázena návaly horka. Dále je to těhotenství, kdy se ženy více potí zejména v prvním a třetím trimestru, nebo i několik týdnů po narození dítěte.

Kam dál?

Nedávná studie ukázala, že se lidem po nákaze covidem snížilo IQ. Jednotlivé mutace měly různé dopady

Téměř zapomenuté nemoci se hlásí v Česku o slovo : Mimo černého kašle i spalničky či svrab

V posledních letech se rakovina stále častěji objevuje u třicátníků. Nádory jsou u nich mnohdy agresivnější

„Epidemie“ srdečních selhání. Do roka po odchodu z nemocnice zemře každý pátý člověk po srdečním selhání, každý čtvrtý se k lékařům vrací do měsíce

V Česku je první dětská oběť černého kašle : Zemřelo několikatýdenní miminko

Další články