Toto je důvod, proč mají profi cukráři vždy dokonalé odpalované těsto: Zaručeně nespadne a chuť jako z nóbl cukrárny!

4347
Sdílejte

Základem pro to, aby se vám těsto neroztékalo jsou dvě věci – přidávat vejce postupně a po odstavení z plotny ho nechat úplně vychladnout, tedy, neuspěchat se.

Jestliže těsto nedrží tvar ani tak (na pečící papír nanesete lžičku těsta a hromádka se vám začne roztékat do stran), je třeba ho trochu zahustit. NIKDY to ale nedělejte tak, že byste přidali jen mouku, to by se těsto nenafouklo tak, jak je potřeba a následně by nešlo pořádně naplnit.

Pokud je těsto příliš tekuté, znovu ve stejných poměrech rozpusťte máslo ve vodě a do směsi zavařte mouku. Nechte vychladnout a pak po troškách zašlehávejte do původního tekutějšího těsta. Nebo – a to je většinou lepší varianta – začněte znovu a trochu vody uberte. Jestliže těsto zůstane příliš tekuté, nenadme se, bude měkké a zavlhlé. Prostě úplně špatně.

Recept pokračuje na další straně

Tipy a triky k dokonalosti

Ve francouzských cukrářských knihách často narazíte na jednoduchou mantru znějící 2: 1: 1: 2 (základní recept na těsto je přibližně vyjádřením těchto poměrů). Jde o poměr váhy jednotlivých ingrediencí tak, jak je do těsta přidáváte, tedy 2 díly vody, 1 díl másla, 1 díl mouky a 2 díly vajec (vejce tedy třeba volit s ohledem na jejich velikost). Podle typu mouky (poměr lepku v mouce a její kvalita) se poměr může nepatrně lišit .

Odpalované těsto se jmenuje podle toho, že když do směsi vody a másla. Zavařujete mouku, těsto se po chvíli začne odpalovat od dna – na dně zůstane jen tenký bílý povlak, těsto se lepí na vařečku a v neposlední řadě jeho správnou konzistenci poznáte podle toho, že když do něj zapíchnete lžíci, ta zůstane vzpřímená a ani se nehne.

Poslední tip ostřílených cukrářek . Plech vyložený pečícím papírem zlehka po celé ploše postříkejte vodou z rozprašovače a až potom na něj sáčkem stříkejte těsto. Jak se bude tato voda odpařovat, pomůže cestu efektivněji se nafouknout.

Kam dál?

ŠEHEREZADIN PUDING S PEČENÝMI JABLKY: Krémový dezert, který v kombinaci s tímto ovocem přináší FENOMENÁLNÍ CHUŤ!

Velikonoční jogurtové muffiny à la sázená vejce upečete bez vážení a chutnají naprosto famózně

Dokonalé pečivo: Vypracujte šťavnaté těsto s jogurtem, poté je naplňte špenátem a budete mít tu nejlepší večeři!

Famózní pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní. Jednoduchý recept, který zvládne i začátečník

Rychlý úžasný JABLKOVO-OŘECHOVÝ koláč – vyšleháme a vylijeme těsto na jablka!

Další články