Postup:
Klasicky si vyděláme kvásek – z mléka, rozdrobeného droždí a cukru – necháme ho narůst asi 15 minut.
Mezitím si nastrouháme a nasolíme cuketu. Necháme chvíli odstát a následně slijeme šťávu a vymačkáme ji.
V misce smícháme zbývající přísady na přípravu těsta, kvásek a i cuketu. Vypracujeme jako klasické těsto a pod utěrkou necháme na teplém místě vykynout.
Zatímco těsto vykyne, nachystáme si cuketovou směs na plnění . Nejdříve si nastrouháme a nasolíme cuketu, necháme ji stejně odležet jako při přípravě těsta a následně slijeme vodu a vymačkáme ji. Cibulku orestujeme na oleji dokud nezačne vonět, potom sejmeme z plamene, přidáme cuketu, sůl, rozpuštěné máslo a promícháme. Když je směs vychladlá a těsto vykynuté, přistoupíme k závěrečné fázi.
Recept pokračuje na další straně
Těsto rozválíme na pomoučeném vále, posypeme 1/3 směsi a přendáme (jako když děláte škvarkové pagáče). Opět rozválíme a postup celkově zopakujeme 3 x . Mezi každým složením je dobré nechat chvíli těsto odpočinout, i když já to většinou nedělám. Nakonec z rozváleného těsta (cca 1,5 cm tlustého) vykrojíme pagáčky. Potřeme žloutkem a na plechu vyloženém papírem upečeme jako obvykle.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 ° C asi 25 minut .
Poznámka: Pokud nemáte čas, těsto nemusíte překládat a směs jednoduše vmícháte do vykynutého těsta. Do těsta můžete vmíchat i zelené bylinky, například najemno nasekaný kopr.