Venku vás něco kouslo a nevíte, co to bylo? Máme pro vás seznam 8 nejběžnějších kousnutí hmyzem

16738
Sdílejte

Po štípnutí mravencem se na kůži většinou objeví malý puchýř. Ve většině případů nadměrně svědí a pálí. U lidí bez alergie příznaky ustoupí v průběhu několika minut. Puchýř se změní na malou krustu, která zmizí přibližně za 3 dny. Svědění můžete minimalizovat pomocí studených obkladů, někdy zabere i steroidní mast. V ojedinělých případech se může objevit horečka, nízký krevní tlak nebo bolest hlavy. V tomto případě vyhledejte odbornou pomoc.

Článek pokračuje na další straně

7. Blanokřídlé (vosy, včely…):

Kontakt s tímto hmyzem je většinou bolestivá zkušenost. Nejnebezpečnější je alergická reakce nebo anafylaktický šok. Po štípnutí se ujistěte, že v kůži nezůstalo žihadlo. Další důležitý krok je se ujistit, že nemáte alergickou reakci. Ta má někdy různé příznaky. Dle Muellerovy klasifikace existují 4 stupně: Stupeň I – svědění, zarudlá kůže, neklid nebo úzkost Stupeň II – otok, svědění na hrudi, zvracení, průjem, závratě Stupeň III – dušnost, sípání, slabost, zmatenost nebo pocit hrozící katastrofy (smrt) Stupeň IV – pokles krevního tlaku, kolaps, bezvědomí, inkontinence, cyanóza (namodralé zabarvení kůže)

8. Štíři:

Tento bod vám možná připadá zvláštně. Na našem území se sice štíři nevyskytují, ale během exotické dovolené je naneštěstí potkat můžete. Štíry nemusíte hledat daleko – můžeme je najít v Itálii, jižním Rakousku nebo ve Švýcarsku. Většina druhů, které se vyskytují v Europě, nejsou pro člověka nijak zvlášť nebezpečné. Nebezpečí ale hrozí lidem, kteří jsou na bodnutí štírem alergičtí. Tato bodnutí se nevyskytují často, ale je důležité vědět, co s případným bodnutím udělat. Postižené místo nejdříve vydezinfikujte mýdlem a opláchněte vodou. Poté uštknutou končetinu zdvihněte a přiložte studený obklad. Užijte i lék proti bolesti, která by měla ustoupit do 30 minut. Pokud se objeví i další nepříjemné příznaky, nebo štír uštknul dítě, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc. Sdílejte tyto užitečné informace s rodinou a přáteli na Facebooku. Každý by měl vědět identifikovat jednotlivá bodnutí včas a zabránit tak případným potížím.

Kam dál?

Ve světě se šíří záhadná respirační nemoc podobná covidu. Zdraví lidé končí v kritickém stavu

Nedávná studie ukázala, že se lidem po nákaze covidem snížilo IQ. Jednotlivé mutace měly různé dopady

Téměř zapomenuté nemoci se hlásí v Česku o slovo : Mimo černého kašle i spalničky či svrab

V posledních letech se rakovina stále častěji objevuje u třicátníků. Nádory jsou u nich mnohdy agresivnější

„Epidemie“ srdečních selhání. Do roka po odchodu z nemocnice zemře každý pátý člověk po srdečním selhání, každý čtvrtý se k lékařům vrací do měsíce

Další články