V hrnci rozehřejte 1 polévkovou lžíci másla, přidejte slaninu a asi 2 minuty opékejte.
Potom přidejte cibuli a nechte zesklovatět. Přidejte vymačkané a nakrájené houby, zamíchejte a opět spolu 2 minuty opékejte.
Nakonec přidejte na malé kousky nakrájenou cuketu a další 2 minuty restujte.
Nakonec přidejte rýži a krátce ji opražte.
Přilijte 3 naběračky připraveného vývaru. Za častého míchání pozvolna vařte, dokud se tekutina nevyvaří, nebo nevsákne do rýže. Podle potřeby dolévejte po naběračkách vývar. Vařte asi 30 minut do změknutí rýže.
Nakonec rizoto dochuťte solí a do ještě horkého vmíchejte 1 polévkovou lžíci másla a 2 polévkové lžíce strouhaného parmezánu. Obojí nechte rozpustit.
Servírujte na teplém talíři ozdobené oblíbenými bylinkami.