Zálivka
Salát se zálivkou nebo dresinkem z majonézy sice chutná dobře, ale vaší figuře příliš neprospěje. Například jedna lžíce Caesar dresinku obsahuje skoro 500 kJ a do salátu dáte minimálně čtyři lžíce, což je ve finále více kalorií než celý salát. Podobně si dejte pozor i na sladké zálivky nebo různé pěstují.
Tip: V restauraci si objednávejte dresink zvlášť, namočíte si jen pár kousků masa a zeleninu si raději pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Dobrá volba je balzamikový ocet, jogurt nebo dijonská hořčice.
Článek pokračuje na další straně
Sýry a maso
Bílkoviny jsou důležité, avšak dávat do salátu tučné sýry nebo smažené kousky masa není vhodné kvůli vysokému obsahu tuku. Vynechejte také slaninu.
Tip: Do salátu si raději přidejte tvaroh, balkánský sýr, cottage sýr nebo sýr do 30% tuku. Pokud jde o maso, ideální je tuňák (maximálně 150 g), losos (100 g), krůtí nebo kuřecí maso (do 120 g). Můžete také přidat rostlinné bílkoviny, což jsou především luštěniny nebo tofu.