Barva kůže může odhalit rakovinu, cukrovku i problémy se srdcem: Jakou ji máte vy ?

2555
Sdílejte

Říká se, že oči jsou zrcadlem duše. V případě kůže platí, že je zrcadlem našeho zdraví. Spolehlivě totiž prozradí choroby jiných orgánů a náš aktuální zdravotní stav.

Věděli jste, že kůže je naším největším orgánem? U dospělého člověka váží téměř 10 kilo a má přibližně 2 metry čtvereční. Působí jako bariéra mezi vnějším prostředím a vnitřními orgány, chrání nás před infekcí a reguluje naši tělesnou teplotu. Je důležitá i pro náš vzhled. Pokud odrazu změní barvu, nebo se na ní objeví fleky či vyrážky, obvykle nejde jen o estetickou záležitost.

Článek pokračuje na další straně

Bledá jako stěna

Bledost kůže bývá nejčastěji příznakem nedostatku vitaminu B9, nazývaného kyselina listová. Ten se spolu s vitaminem B12 podílí na tvorbě zdravých červených krvinek a jeho deficit způsobuje anémii. Doplnit jej můžete zvýšenou konzumací listové zeleniny, sóji, tofu, čočky, červené řepy, rajčat, cibule, česneku, pórku, ale i vajec a vnitřností. Řešením jsou také doplňky stravy se železem. V některých případech může bledá pokožka upozorňovat i na vážnější onemocnění, například celiakii, anginu pectoris, aterosklerózu, rakovinu tlustého střeva a žaludku, leukémii či nádory na ledvinách.

Žlutá nebo oranžová

Pokud má vaše pokožka oranžový odstín a nekonzumovali jste zvýšené množství mrkve, může jít o problém se štítnou žlázou. Když nefunguje, hromadí beta karoten a ten způsobuje zbarvení. Štítná žláza se odráží i na vlasech a nehtech. Jsou křehké a lámavé, pokožka suchá a matná. Při nadměrné činnosti se objevuje vypadávání vlasů, zvýšená potivost a pokožka se rychle mastí.

Kam dál?

Dnešní generace je vyčerpaná aneb když je nedostatek spánku

Pití kávy ve špatný čas může způsobit únavu, hrozí i anémie

Zákaz amalgámu se uspíšil. Plně hrazené plomby pro dospělé už nebudou

První úmrtí na záškrt po 55 letech. Není to banalita, tato nemoc umí udusit miminko i dospělého

Újma po očkování proti covidu? Odpovědnost by měl nést výrobce, říká Válek

Další články