Barva kůže může odhalit rakovinu, cukrovku i problémy se srdcem: Jakou ji máte vy ?

2576
Sdílejte

Nastává i v důsledku zvýšení bilirubinu v krvi. Tímto příznakem je charakteristických několik onemocnění, zejména souvisejících s játry, žlučníkem a trávicí soustavou. Vyskytuje se i při dehydrataci a podvýživě.

Článek pokračuje na další straně

Šedá a mdlá

Našedlý odstín u mnoha lidí evokuje dojem vyčerpanosti. Ve skutečnosti však může znamenat vážné zdravotní problémy. Poukazuje na nedostatečně okysličováno krev, což souvisí zejména s nesprávnou činností srdce. Objevuje se však i v případě zánětu plic a v některých případech může být jedním z příznaků rakoviny.

Pigmentové skvrny

Pokud se vám na kůži objeví tmavší nahnědlé fleky, nemusí to být ze slunce. Pigmentové skvrny, zvláště kolem krku, v podpaží nebo na slabinách, mohou být jedním z prvních příznaků cukrovky. Za další varovné signály lze považovat suchost pokožky, opakující se kožní infekce, nehojící se rány, ale i téměř nepřirozeně zdravě působící červené líčka u starších lidí.

Fialové fleky

Pokud se vám na kůži objevují tmavomodré až fialové podlitiny, ačkoli jste se nikde neuhodili, navštivte lékaře. Existuje několik možných příčin tohoto problému, od nedostatku vitamínu C až po poruchy srážení krve.

Kam dál?

Ve světě se šíří záhadná respirační nemoc podobná covidu. Zdraví lidé končí v kritickém stavu

Nedávná studie ukázala, že se lidem po nákaze covidem snížilo IQ. Jednotlivé mutace měly různé dopady

Téměř zapomenuté nemoci se hlásí v Česku o slovo : Mimo černého kašle i spalničky či svrab

V posledních letech se rakovina stále častěji objevuje u třicátníků. Nádory jsou u nich mnohdy agresivnější

„Epidemie“ srdečních selhání. Do roka po odchodu z nemocnice zemře každý pátý člověk po srdečním selhání, každý čtvrtý se k lékařům vrací do měsíce

Další články