Pod pojmem svíčková si většina lidí představí hovězí maso přelité báječnou zeleninovo-smetanovou omáčkou s nadýchaným knedlíkem. My vám dnes nabízíme stejnou omáčku, ale místo čisté hověziny je zde luxusní šťavnatá sekaná. Tato verze svíčkové je stejně lahodná, ale co se příprav týče, rychlejší a možná pro někoho snadnější. Nemusíte už čekat na Nový rok, nebo až bude nějaká svatba. Připravte ji už třeba tuto neděli!
Ingredience na 6 porcí
Sekaná
- 800 g míchaného mletého masa
- 1 vejce
- 1 cibule
- 1 polévková lžíce oleje
- 1 včerejší rohlík
- 6 polévkové lžic mléka
- 1 čajová lžička tymiánu
- 1 čajová lžička mleté sladké papriky
- 1 polévková lžíce plnotučné hořčice
- sůl a pepř dle chuti
Omáčka
- 2 sáčky mrazené zeleninové směsi pod svíčkovou
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček celého nového koření
- sůl a pepř dle chuti
- šťáva z půlky citronu
- 180 ml smetany na vaření 12%
Karlovarský knedlík
- 4 staré rohlíky
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 2 polévkové lžíce rozpuštěného másla
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1 špetka muškátového květu
- 50 g hrubé mouky
- 1 hrst petrželové natě
Postup práce
Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte ji na troše oleje. Rohlík krájejte na kostičky a pokapejte mlékem. Mleté maso dejte do nádoby, přidejte, osmaženou cibulku, navlhčený rohlík a všechny ostatní suroviny pro přípravu sekané. Vypracujte těsto, ze kterého vytvarujte 2 šišky.