Babiččiny koláče jsou nedílnou součástí vzpomínek na prázdniny, nebo návštěvy. Mnoho lidí se kynutého těsta bojí. Je to zcela zbytečné, protože jeho příprava není nikterak složitá. Možná malinko časově náročná. To ale vůbec nevadí, protože když do přípravy vložíte lásku a srdce, výsledek je vždy přímo luxusní. Dnes vám nabízíme jednoduchý recept na kynuté koláče s jahodami. Až jejich sezóna pomine, dejte do nich vaši oblíbenou náplň a hostina pokračuje.
Ingredience na 14 kousků
Těsto
- 250 ml mléka
- 30 g droždí
- 5 polévkových lžic cukru krupice
- 1 vejce
- 2 žloutky
- 1 sáček vanilkového cukru
- 80 g rozpuštěného másla
- 300 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 1 čajová lžička soli
- 30 ml tuzemského rumu
Náplň
- 250 g tučného tvarohu v alobalu
- 1 žloutek
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 čajová lžička moučkového cukru
- 1/2 lžičky citronové kůry
- 200 g čerstvých jahod
Drobenka
- 60 g másla
- 70 g hrubé mouky
- 60 g cukru krupice
Na vymazání plechu
- 1 lžíce sádla
Pracovní postup
Z rozdrobených kvasnic, 4 polévkových lžic vlažného mléka a lžičky cukru připravte kvásek, který nechte na teplém místě vzejít.