Bezové květy nejsou jen krásné, ale i chutné a o léčivých účincích černého bezu se ví už od pradávna. Kromě toho, že si můžete z květů i plodů černého bezu připravit smažené „řízky,“ dá se z květů udělat i báječná marmeláda. Nemusíte se obávat neúspěchu, pokud nemáte s vařením marmelád žádné zkušenosti. Tento recept zvládne každý.
Ingredience na 6 zavařovacích sklenic
- 30 bezových květů
- 3 – 5 citronů dle velikosti květů
- 2 kg želírovacího cukru
- 3 l vody
Postup práce
Bezové květy zbavte velkých stonků a vložte do vyšší nádoby. Přidejte citronovou šťávu a kůru a zalijte převařenou vodou. Nádobu zakryjte plátýnkem, nebo víčkem a květy nechte macerovat v chladu, nikoli v lednici!
Květy nechte macerovat minimálně jeden den. Pokud chcete, aby marmeláda měla silnější chuť, klidně ponechte naložené až 5 dní.