Jednoduchá Alfredo omáčka (hodí se k těstovinám a kuřecímu masu):
120 ml rozpuštěného másla,
2 polévkové lžíce nadrobno posekaného česneku,
200 g strouhaného parmezánu,
1 čajová lžička bílého pepře,
125 ml zakysané smetany,
250 ml smetany,
sůl podle chuti.
Citronová tahini omáčka (vhodná do teplých salátů, například s bulgurem či quinoa):
125 ml pasty tahini,
6 g nasekané čerstvé bazalky,
6 g nasekaného čerstvého koriandru,
6 g nasekané čerstvé petrželky,
1 polévková lžíce mletého kmínu,
pepř podle chuti,
sůl podle chuti,
62 ml citronové šťávy,
2 polévkové lžíce medu,
125 ml olivového oleje,
125 ml vody.
Pokračování na další straně
Rychlá mexická rajčatová omáčka (hodí se ke kuřecímu masu, zejména do tortilly):
170 g rajčatové pasty,
sůl podle chuti,
1 polévková lžíce sušeného česneku (v prášku),
1 polévková lžíce mletého kmínu,
1 polévková lžíce chilli,
2 nasekané chipotles – tedy uzené pálivé papričky,
2 polévkové lžíce masa harina (mexická kukuřičná mouka),
1 polévková lžíce kakaa,
1 polévková lžíce mandlového másla
250 ml slepičího vývaru.
VIDEO RECEPT