Kokosová kari omáčka (vhodná k masu a rýži):
2 polévkové lžíce kari pasty,
1 polévková lžíce krystalového cukru,
2 polévkové lžíce kurkumy,
2 polévkové lžíce rybí omáčky,
360 ml kokosového mléka.
Medová barbecue omáčka (vhodná k masu a na grilování):
170 g medu,
85 g melasy,
1 polévková lžíce sušené cibule (v prášku),
1 polévková lžíce sušeného česneku (v prášku),
2 polévkové lžíce uzené papriky,
sůl podle chuti,
pepř podle chuti,
1 polévková lžíce worchesterskej omáčky,
1 polévková lžíce dijonské hořčice,
1 polévková lžíce jablečného octa,
250 ml kečupu.
Pikantní arašídová omáčka (hodí se ke krevetám a zelenině):
250 g arašídového másla,
1 polévková lžíce česneku nasekaného nadrobno,
1 polévková lžíce strouhaného zázvoru,
2 čajové lžičky rybí omáčky,
125 ml sójové omáčky,
50 g jarní cibulky nakrájené nadrobno,
2 polévkové lžíce pálivé omáčky Sriracha,
250 ml vody.
Pokračování na další straně
Bazalkové pesto (vhodné na těstoviny s čerstvými rajčaty):
25 g čerstvé bazalky nasekané na menší kousky,
2 polévkové lžíce česneku nasekaného nadrobno,
70 g piniových oříšků nasekaných nadrobno,
sůl podle chuti,
pepř podle chuti,
100 g strouhaného parmezánu,
60 ml citronové šťávy,
120 ml olivového oleje.