Skvělý nápad – namíchat omáčky do sklenic – vám umožní nejen rychlé míchání, ale i skladování omáčky během několika dní.
Nejdříve nasypte a nalijte všechny ingredience do skleněného poháru, pak ho zavřete a pořádně zatřeste. Hotová omáčka poputuje na pánev spolu se zeleninou, masem, těstovinami nebo rýží. Pořádně ji prohřejte a jídla podávejte ještě teplé.
Co tedy budeme připravovat? 9 fantastickým omáček z mexické, asijské, italské, britské i americké kuchyně. Ozvláštní téměř každé jídlo a dodají mu bohatou nálož chutí.
Jednoduchá rajčatová omáčka (vhodná na těstoviny s kuličkami z mletého masa):
170 g rajčatové pasty,
2 polévkové lžíce nadrobno nasekaného česneku,
sůl podle chuti,
pepř podle chuti,
1 polévková lžíce sušené bazalky,
1 polévková lžíce sušeného oregana,
1 polévková lžíce sušeného petržele,
400 g krájených rajčat z konzervy (i se šťávou).
Sezamový-sojová omáčka (vhodná na jídla z asijské kuchyně, rýži a restovanou zeleninu):
2 polévkové lžíce sezamového oleje,
50 g jarní cibulky posekané nadrobno,
2 polévkové lžíce česneku posekaného nadrobno,
1 polévková lžíce strouhaného zázvoru,
2 polévkové lžíce sezamových semínek,
104 g krystalového cukru,
250 ml sójové omáčky,
125 ml mirin (slazené japonské rýžové víno),
125 ml saké.
Pokračování na další straně