Také si neumíte představit léto bez úžasných ovocných moučníků? Třeba jako je božská voňavá bublanina s čerstvými třešněmi? Kypré těsto se sladkým šťavnatým ovocem se skvěle hodí jako báječná svačinka. Nebo jen tak k zakousnutí, když vás neodbytně pronásleduje chuť na sladké. A co víc, bublaninu zvládne upéct i naprostý začátečník. Vždycky se podaří na výbornou.
Ingredience na 20 porcí
- 250 g moučkového cukru
- 300 g hrubé mouky
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 200 ml mléka
- 120 g tuku (hera, máslo)
- špetka soli
- 350 g čerstvých třešní
Pracovní postup
Oddělte žloutky od bílků, které dejte do chladna. Potom z nich vyšlehejte tuhý sníh.
Žloutky, cukr a tuk metličkou nebo v mixéru vyšlehejte dohladka. Postupně vmíchejte mouku smíchanou s kypřícím práškem a mléko. Zpracujte na hladké těsto.
Vařečkou opatrně vmíchejte tuhý bílkový sníh. Těsto vlijte do vymazaného a moukou vysypaného pekáče.
Třešně vypeckujte. Pokud jsou velké, tak rozpulte. Malé nechejte vcelku. Rozprostřete ovoce na těsto a vložte pekáč do předehřáté trouby. Pečte na 180 °C po dobu asi 30 minut. Hotový koláč nechejte asi 15 minut vychladnout, servírujte posypané moučkovým cukrem.
Náš tip
- před pečením pospejte žmolenkou (drobenkou), na kterou si smíchejte 100 g másla nebo hery, trochu hrubé mouky a stejné množství krystalového cukru, hmotu se snažte nadrolit na kousky, nespojujte se dohromady