Najít univerzální krém, který bychom mohli připravovat do všech dortů a zákusků, není jednoduché. Navíc pokud to má být krém, který se bude dát dochutit přísadami, které se nám ke konkrétnímu cestu hodí. My však takový máme. Už nikdy nebudete muset hledat jiné krémy a trápit se s jejich složitou přípravou.
Dva výchozí krémy
mléčný krém
500 ml mléka
200g cukru
1 vanilkový cukr
50g hladké mouky
4 žloutky
Vaječné žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem. V troše mléka si rozmícháme mouku a přilijeme k žloutkem. Ostatní mléko dáme vařit. Když mléko začne vřít, přidáme žloutkovou směs a vaříme hustý krém. Pokud chceme, aby byl krém nadýchaný, po vychladnutí můžete rozšlehat.
Recept pokračuje na další straně
Máslový krém
250g másla
4 žloutky
1 šálek krystalového cukru
1 vanilkový cukr
Připravíme si parní lázeň. V misce nad párou utřeme žloutky s cukrem do husté pěny. Odstavíme a pokračujeme až když krém vychladne. Následně ručním mixérem utřeme máslo, které přidáváme do misky po menších kouscích. K máslu přidáme i vanilkový cukr. Vše spolu spojíme a můžeme natírat na těsto.
Příchutě univerzálního krému
Základ bychom měli, nyní se naučíme jak připravit různé příchutě z univerzálního krému. Na vás je volba, zda chcete připravovat ochucený máslový krém, nebo mléčný. Zpravidla platí, že do dortů se z praktických důvodů více hodí máslový krém. Lépe drží tvar a máslo dodává dortu na hustotě.
Na zákusky se častěji používá mléčný krém, protože je jemnější a vzdušnější a nepotřebuje tak pevně držet tvar. Podle tohoto návodu si připravte dostatečné množství univerzálního krému a dochucujte. Množství krému si už upravíte podle toho, kolik na konkrétní dobrotu potřebujete.
Recept pokračuje na další straně