Velmi oblíbeným kusem vepřového masa je krkovice, nacházející se na krku vepře. Je poměrně dost prorostlá tukem. Má lehce načervenalou barvu a je chuťově dost výrazná a šťavnatá. Jen málokterý druh masa nabízí tak širokou škálu kulinářského využití jako právě vepřová krkovice. Její častá konzumace se příliš nedoporučuje lidem bojujícím s vysokým cholesterolem, vepřové maso je totiž bohaté na vitamin B1, který pomáhá posilovat nervový systém a odbourávat sacharidy.
Krkovici lze péct, grilovat, smažit v trojobalu jako řízek. Mlsouni se shodují, že nejšťavnatější řízek je právě z lehce prorostlé krkovičky.
Připravili jsme si dnes pro vás recept krkovičku na pivě. Budete potřebovat :
Suroviny:
1 kg vepřové krkovice
4 cibule
sůl, pepř na vepřové maso
1 karpatský bujón, 2 dl vody
1 plechovku piva – lépe černé
olej