Rychlé a jednoduché dezerty, které se u nás doma těší velké oblibě.
Ovocný dezert
1 hruška
1 pomeranč
1 jablko
1 banán
vanilková zmrzlina
2 kousky máslových sušenek
1 polévková lžíce zakysaná smetana
1 polévková lžíce kondenzovaného mléka
příprava
Oloupejte a nakrájejte ovoce.
Zmrzněte rozmačkejte vidličkou a promíchejte s rozdrcenými sušenkami.
Smíchejte zakysanou smetanu a kondenzované mléko.
Dejte ovoce porce sklenic: jablko, pak banán, hruška a pomeranč. Mezi každým položte vrstvu zmrzliny.
Na vrch sklenic nalijte směs zakysané smetany a kondenzovaného mléka. Nechte v mrazáku 20 minut a potom okamžitě podávejte na stůl. Na vrch dezertu můžete nalít čokoládu.
Čokoládovo – tvarohové tyčinky z formičky
přísady
250 g tvarohu
100 g čokolády
2 polévkové lžíce cukr
1 kiwi
50 g třešní
příprava
Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a nalijte ji do silikonových formiček. Všimněte si, že vrstva by neměla být příliš tenká. Hotové formy pošlete na několik hodin do mrazničky.
Ovoce jemně nasekejte. Tvaroh se utřeme s cukrem až do homogenní hmoty. Pro jemnou texturu, můžete rozšlehat mixérem.
Vyberte formy z mrazáku a na čokoládu naneste náplň z tvarohu a ovoce. Zalijte zbylou čokoládou.
Dejte formičky zpět do mrazničky, dokud neztuhne, pak odstraňte a podávejte na stůl chlazený.
Pokračování na další straně
700 g zakysané smetany
400 g tvarohu (jemného)
250 g cukru
100 ml vody
30 g želatiny v prášku
4 Mandarinky
20 g másla,
10 g vanilkového cukru.
Postup:
Namočte želatinu do studené vody a dobře promíchejte, nechte nabobtnat 10 minut (nebo podle návodu na obalu).
Očistěte mandarinky, oddělte měsíčky a odstraňte bílé části.
Dejte máslo do horké pánve, počkejte, dokud se roztaje, pak přidejte měsíčky mandarinek, 1,5 lžičky cukru a opatrně promíchejte dřevěnou vařečkou – od roztání cukru nechte na pánvi 1-2 minuty. Karamelizované mandarinky přeložte na talíř a nechte vychladnout.
Do misky dejte tvaroh, vanilkový cukr, 5 lžic zakysané smetany, polovinu zbývajícího cukru a dobře promíchejte ručním šlehačem. Zbývající kyselou smetanou a cukr dejte do samostatné mísy a vyšlehejte s mixérem, aby se cukr zcela roztál a potom přidejte tvarohovou směs. Pomalu přilijte do směsi želatinu (želatinu jsme si zahříváním rozpustili podle návodu na obalu) a dobře promíchejte. Do směsi dejte i plátky mandarinky a promíchejte. Ponechte pár měsíčků mandarinek na dekoraci.
Nalijte hmotu do formy (například bábovkové) a plátky mandarinek můžete ve směsi jemně rozmíchaným lžící, aby byly po celém objemu směsi.
Formu zakryjte fólií a vložte ji do chladničky minimálně 2 hodiny. Po dvou hodinách vložte formu do horké vody na 15 sekund, pak obraťte dnem vzhůru a vyklopte. Posypte vrch dortu kokosem a dejte plátky mandarinky na vrch, pak nakrájejte a podávejte.
Pokračování na další straně
Pamlsek z bábovkové formy
Potřebujeme:
Želatina – 40 g;
Voda – 120 ml;
Tvaroh – 700 g;
Zakysaná smetana – 200 ml (což nejhustší);
Cukr kr. – 150 g;
Vanilin – podle chuti;
Broskve nebo meruňky – 1 ks;
Piškoty – 150 g;
postup:
Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě a následně zahříváním rozpustíme. Pak necháme mírně vychladnout.
Tvaroh utřeme se zakysanou smetanou, cukrem, vanilkou – nejlépe je na míchání použít elektrický šlehač.
Do tvarohové hmoty vmícháme želatinu.
Ovoce si nakrájíme na kousky a jdeme vrstvit. Do silikonové formy navrstvíme část tvarohové hmoty, potom přidáme kousky ovoce, další vrstva tvarohového krému, ovoce a zlehka nakrájené piškoty. Přidáme zbytek krému, uhladíme a dáme do lednice na minimálně 3 hodiny, nebo dokud směs neztuhne. Pak jednoduše vyklopíme z formy a můžeme krájet.
5-minutové tiramisu do sklenic
Potřebujeme (na 3 velké sklenice a 6 malých):
200 g jakýchkoliv sladkých sušenek nebo piškotů
200 g nízkotučného tvarohu
100 g zakysané smetany
50 g moučkového cukru