Milujete koblihy ale nechce se vám stát celou věčnost u sporáku, abyste je vysmažili? Tento recept na pečené šišky vám to usnadní. Místo smažení je jen šoupnout do trouby !
Potřebujeme:
1 celé vejce
vanilkový cukr, nebo vanilkovou esenci
1/2 lžičky soli
80 g krystalového cukru
80 ml rozpuštěného másla
80 ml rostlinného oleje
160 ml mléka
10 g sušeného droždí
400 g hladké mouky
meruňkový džem
kokos (volitelné)
Pokračování na další straně
Postup:
1. Do hrnce si nalijeme olej a přidáme máslo.
2. Dáme ohřát na sporák dokud se máslo nerozpustí a nesmíchá se s olejem.
3. Do větší mísy si nalijeme horké mléko, přidáme 10 g sušeného droždí, cukr, vanilkový cukr, vejce, sůl a vše důkladně vyšleháme metličkou.
4. Nalijeme směs oleje a másla a znovu důkladně promícháme (trochu této směsi si odložíme na potírání).
5. Postupně přimícháváme mouku a vypracujeme nelepivé těsto.
Pokračování na další straně
6. Posypeme moukou a necháme kynout půl hodiny.
Nakynuté těsto si přendáme na pracovní desku, vytvarujeme do válce a nakrájíme na několik přibližně stejných kousků. Nejdříve z nich vytvarujeme kuličky a pak je přitiskneme na placku. Plech na pečení si pokryjeme pečícím papírem a placky ukládáme vedle sebe. Vezmeme si užší pohár a dno pomoučníme. Přitlačujeme pohár na každý placku, aby se nám vytvořila jamka na džem.
Pokračování na další straně
Přikryjeme bavlněnou utěrkou a necháme 10 minut vykynout. Potřeme směsí oleje a másla, kterou jsme si odložili a dáme upéct. Když jsou koblihy zlatavé, vyjmeme je a do každé jamky dáme lžičku meruňkového džemu (můžeme plnit i jinou libovolnou náplní). Na závěr můžeme posypat strouhaným kokosem.
Dobrou chuť
VIDEO POSTUP