1. Připravím si jednu mísu,kde si udělám salámovou směs: cca 400g měkkého salámu (dávám šunku nebo šunkový salám a krájím na tenké nudličky), 1 cibule (nadrobno), 1 směs Moravanka – z té tam dám jen mrkev a papriku (pokrájím na drobnější kousky), grilovací koření, sojovou omáčku, sůl a pepř.
2. Do druhé mísy udělám vaječnou směs: 5 vařených vajec (na kostičky), 1 cibule (nadrobno), okurky, celer a cibulku z Moravanky (opět nakrájím nadrobno), 3 lžíce majonézy, sůl a pepř.
3. Do každé mísy se pak nalije zchladlou a rozředěnou želatinu z jednoho balíčku.
Pokračování na další straně
4. Želatina z 1 balení: Do 150ml vody (je dobré použít nálev z Moravanky a lák z okurek, výsledný aspik má potom lepší chuť a šmrnc) vsypu sáček želatiny, rozmíchám a nechám asi 10 minut nabobtnat. Poté zahřívám na sporáku do úplného rozpuštění, odstavím, vliju 300ml studené vody, promíchám, naliju do mísy k salámové směsi a důkladně rozmíchám.
5. Potravinovou folií si vyložím formu, naliju salámovou směs, dám mírně zatuhnout a mezitím si obdobným způsobem připravím druhou, tentokrát vaječnou směs.
Pokračování na další straně
6. Tuto naliju navrch na již mírně zatuhlý salámový aspik a celé dám opět do ledničky.
7. Zbytky směsi, které se nám už nevejdou do připravené formy,
můžeme klidně nalít do jakékoliv plastové nádobky, vytřené olejem,
aby se nám obsah potom lépe vyklápěl.