8 TOP ověřených domácích zábalů při různých chorobách! Tvaroh snižuje horečku, zázvor vytáhne hlen, křen uleví plicím…

3556
Sdílejte

Zvýšení tělesné teploty je obranná reakce organismu v boji s infekcí. Tělo spouští procesy, které potlačují růst a množení bakterií, zvyšuje se aktivita a funkce bílých krvinek, dochází k rychlému odvádění škodlivých látek z těla a aktivuje se produkci interferonu, který hraje důležitou funkci v našem imunitním systému.

Lékaři doporučují nesnižovat teplotu do momentu, dokud nepřesáhne 38,5 stupňů Celsia. Upozorňujeme, že následující článek neslouží jako náhrada konveční léčby.

Základní zábal na sražení teploty (při teplotě nad 39 stupňů) – plachta, plenka a voda

Snižovat teplotu takovýmto způsobem je třeba tehdy, když teplota dosáhne 39 stupňů Celsia a nemůžeme čekat na účinek léků na sražení teploty.
Stačí vám plachta, plenka nebo obyčejný tenčí ručník. Tkaninu namočíme do vlažné (nikdy ne ledové vody). Optimální teplota by měla být asi 22 stupňů Celsia . Tkaninu vyždímáme a obtočíme kolem trupu, třísel nebo stehen či ramen. Zábal překryjeme jen velmi tenkou přikrývkou , je třeba, aby mohlo teplo volně sálat z rozpáleného organismu. Zábal necháme působit 10 minut a opakovat podle potřeby, dokud teplota neklesne. Zábaly je třeba kombinovat s léky na sražení teploty. Stejně pomáhá přikládání zábalů na čelo, které se kombinuje s tělovými zábaly. Také necháme působit 10 minut .

Pokračování na další straně

Tyto domácí recepty se vám osvědčily nejlépe
Tvarohový zábal na chodidla

Účinek: Snižování horečky

Tvarohový zábal na chodidla má stejné, někdy i lepší účinky než lýtkový.

Studený tvaroh naneseme do starých ponožek. Ponožky navlékneme nemocnému, tak aby byla pokryta hlavně plocha chodidla. Přes ně dáme suché teplé ponožky a nohy zabalíme pod peřinu. Po 20 min. můžeme složit a opakujeme za hodinu pokud je to nutné.

Lýtkový zábal 

Účinek: Snižování horečky

Lýtkový zábal je osvědčená metoda, která snižuje teplotu. Je doporučována při teplotách nad 39 ° C. Snižuje teplotu o půl až jeden stupeň a odlehčuje bolesti hlavy – malátnost, neklid.

Bavlněnou plenku několikrát složenou namočíme ve studené vodě , dobře vyždímáme a zabalíme každou nohu zvlášť kolem lýtka. Přes plenku položíme o málo větší flanelovou šátek nebo suchou plenu, kterou překryjeme vlněnou látkou. Necháme působit půl hodiny, pak zábal složíme a nohy osušíme. Zábal můžeme opakovat za hodinu.

Kam dál?

Pití kávy ve špatný čas může způsobit únavu, hrozí i anémie

Zákaz amalgámu se uspíšil. Plně hrazené plomby pro dospělé už nebudou

První úmrtí na záškrt po 55 letech. Není to banalita, tato nemoc umí udusit miminko i dospělého

Újma po očkování proti covidu? Odpovědnost by měl nést výrobce, říká Válek

Levný zázrak naší přírody! Léčí játra, srdce, záněty, kosti a pomůže i při prvních náznacích chřipky…

Další články