Hovězí polévka patří mezi nejoblíbenější pokrmy svého druhu. Její příprava je sice trochu delší. Nelitujte však času a odměnou vám bude famózně lahodná sytá polévka. Vychutnejte si kousky masa, jater a hub v silném masovém vývaru. Ne náhodou je tato “zupa” součástí svátečního menu při nejrůznějších oslavách. Uvařte si ho podle našeho receptu a všichni vás budou zbožňovat.
Ingredience
- 1,5 l vody
- 600 g předního hovězího masa
- 400 g kostí
- 100 g kořenové zeleniny
- 1 cibule
- 50 g čerstvých nebo sušených hub
- 100 g jater
- 50 g zeleného hrášku
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- trochu sádla
- pažitka nebo petrželová nať
Pracovní postup
Hovězí kosti očistěte, vložte do studené osolené vody a přiveďte k varu. Těsně před varem bude na hladině vznikat nahnědlá pěna, kterou odeberte lžící a vylijte.
Maso očistěte a vložte do vroucí polévky. Vařte na mírném plameni asi hodinu. Poté přidejte do vývaru na kolečka nebo kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a hrášek. Vařte další hodinu.
Mezitím na sádle osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, na ní opečte na kousky nakrájená játra a přidejte do polévky. Houby nakrájejte na kousky a poduste.
Připravte ze sádla a hladké mouky světlou jíšku. Uvařený vývar přeceďte, zahustěte jíškou, přidejte houby a chvilku povařte. Nakrájejte maso a vložte ho do polévky. Pro zlepšení chuti přidejte pažitku a podávejte. Dobrou chuť!