Moučníky z kynutého těsta patří k pokladům české kuchyně. Jsou nádherně kypré a nadýchané, a když je doplníte lahodnou náplní z mletých ořechů, vykouzlíte neodolatelný dezert. Dnes vám přinášíme recept na skutečnou lahůdku. Zvládne ho i začátečník a pochutná si celá rodina.
Ingredience
Na těsto
- 1 kostka droždí
- 100 ml mléka
- 100 g cukru
- 600 g hladké mouky
- 300 g másla
- 2 žloutky
- 5 ml rumu
- 1 kávová lžička jedlé sody
- špetka soli
Na náplň
- 400 g mletých vlašských ořechů
- 400 g meruňkového džemu
- 300 g cukru
Na dokončení
- 2 žloutky
- 1 kávová lžička vlažné vody
- tmavá čokoláda na polevu
Postup práce
Z teplého mléka, kvasnic, špetky soli a trochy cukru nechejte na teple vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, přidejte vzešlý kvásek, změklé máslo, žloutky, cukr, sodu a rum. Vypracujte hladké těsto, zakryjte látkovou utěrkou a ještě nechejte v teple nakynout.