Koronavirem se nakonec nakazí téměř každý. Podle epidemiologa může jít o novou chřipku

4587
Sdílejte

Porovnejte s novým typem koronaviru, který způsobuje nemoc Covid-19. Ta nemá zdaleka tak závažný průběh a fatální je jen pro malé procento, zejména pak starších nebo jinak nemocných pacientů. Většina nakažených nemoc prodělá jen s mírnými nebo dokonce žádnými příznaky. A navíc: než se nemoc rozvine, člověk už je nakažlivý a rozsévá virus dále.

Právě v tom – nikoliv v nebezpečnosti samotného viru – tkví prekérnost současné situace. Koronavirem se oficiálně nakazilo už 80 000 lidí. Neoficiálně, tedy včetně nezjištěných případů, to bude výrazně více. Nemoc nepřežilo přibližně 3000 lidí. Už to je mnohem více, než kolik si vyžádaly předchozí koronaviry SARS a MERS, u nichž se číslo obětí vešlo pod tisíc.

Masivní epidemie je zřejmě nevyhnutelná
Jak to tak navíc vypadá, koronavirus teprve odstartoval a rozhodně nemíní jen tak zmizet. Právě jeho jedinečné vlastnosti spočívající v dlouhé inkubační době a nízké smrtnosti z něj činí adepta na dlouhé přežívání a noční můru všech epidemiologů. Ti už opatrně přiznávají, že ho pravděpodobně nepůjde zastavit.

Kam dál?

Ve světě se šíří záhadná respirační nemoc podobná covidu. Zdraví lidé končí v kritickém stavu

Nedávná studie ukázala, že se lidem po nákaze covidem snížilo IQ. Jednotlivé mutace měly různé dopady

Téměř zapomenuté nemoci se hlásí v Česku o slovo : Mimo černého kašle i spalničky či svrab

V posledních letech se rakovina stále častěji objevuje u třicátníků. Nádory jsou u nich mnohdy agresivnější

„Epidemie“ srdečních selhání. Do roka po odchodu z nemocnice zemře každý pátý člověk po srdečním selhání, každý čtvrtý se k lékařům vrací do měsíce

Další články