- Tip: Máte na těle nevzhlednou bradavičku? Aplikujte bílou šťávu, která vytéká ze stonku přímo na bradavice několikrát denně. Uvidíte, že zmizí.
- Pampelišky vám pomohou od bolesti. Stačí si jen vyrobit z nich olej. Ten je doslova zázrakem na bolavé svaly a klouby.
- Pampelišky obsahují velké množství vitaminu A. Proto jsou skvělé pro vaše oči. Dokonce lepší než mrkev.
- Bolí vás břicho? Když si dáte hlavičku, může to stimulovat chuť k jídlu a zklidnit žaludek. Ale pozor, pokud naopak sníte kořen rostliny, může to působit jako mírné projímadlo, jak ukázaly výzkumy.
- Pampelišky také čistí játra. Vitaminy a živiny v nich obsažené totiž filtrují a detoxikují naši krev, rozkládají tuky a aminokyseliny a regulují cholesterol.
- Jestli máte problémy s močovým měchýřem, je pampeliška rovněž to pravé. Pampeliškový čaj může pomoci zabránit infekcím močových cest, stejně jako poruchám močového měchýře a problémům s ledvinami.
- A co takhle začlenit pampelišku pro všechny její pozitivní účinky do svého jídelníčku? Přijdete na to, že má výjimečnou chuť – jen tak někdo totiž pampelišky nejí. Přimíchat ji můžete do salátu, vyrobit pampeliškové pesto nebo je přidat do čaje. Květy můžete také obalit v trojobalu a usmažit si pampeliškové řízky. A co takhle pampeliškové víno, sirup nebo med?
RECEPT :
Příprava:
Budete potřebovat alespoň 400 žlutých květů pampelišky. Zalijete ji 3 litry studené vody a položíte do ní plátky 4 citronů a 4 pomerančů. Nechejte působit 24 hodin. Pak přes filtr přefiltruje tekutinu do hrnce. Přidejte 2 kg cukru a za častého míchání vaříte asi 1,5 hodiny, co se kapalina vaří. Měl by vzniknout hustý sirup. Do láhve, kterou jste předtím sterilizovali nalijte tekutinu a zavřete ji. Sirup bude mít hustou strukturu a často se bude považovat za med. Je vynikající pro různá onemocnění. Vezměte si ho na čajovou lžičku. Je skvělý pro děti, takže se nemusíte bát.
Čaj z květiny:
Můžete si dokonce udělat pampeliškový čaj. Natrhejte si pampelišky a usušte si ji.Nejlépe někde na vzduchu. Ze sušených květin si uvařte čaj. Můžete přidat i med, který má léčivé vlastnosti. Kořen Opavy léčí rakovinu Není to tak dávno, co to vědci oznámili. Musíte však zachovat kořeny pampelišky suché. Před sušením, by měly být kořeny pořádně oloupané a nakrájené na malé kousky. Potom, jak jsou rostliny vysušené nechte je na chladném a suchém místě.Doporučuji ,tam kde je dobrý proud vzduchu. Kořen sušte po dobu 3-14 dnů a bude jasné, že se Vám pod prsty bude rozpadávat. Suchý kořen pampelišky má léčivé vlastnosti. Dokáže toxiny poslat močí ven z těla. Čistí játra, žluč, ledviny a lymfatické uzliny. Kořen se používá při zácpě, čistí kůži, otoky, léčí artritidu, revmatismus, hepatitidu, žlučníkové kameny.
RECEPT:
Smíchejte 30g sušeného kořene pampelišky s 60 gramů čerstvé směsi a zalijete litrem vody, do které přidáte špetku soli. Kapalinu necháte vařit, zakryjete hrnec a dusíte 20 minut. Po uvaření, vypijete 3 ‚ šálky “ čaje “ denně. Dobrou chuť a hodně zdravíčka.