7 špatných návyků, které z vás mohou udělat ztroskotance. Poznáváte se v tom?

3263
Sdílejte

Outsideři žijí, jako by měli ještě jeden život v záloze. Trendy slovíčko „prokrastinace“ odkazuje na každodenní činnosti jako úklid domu či mytí nádobí. Neúspěšní lidé často odsouvají činnosti, které by je skutečně někam posunuly, a tráví svůj čas činnostmi, které jsou mdlé a nudné.

  • Úspěšní lidé žijí pro dnešek. Steve Jobs rád pokládal následující otázku: „Kdyby byl dnešek posledním dnem vašeho života, co byste v tento den chtěli dělat, a co se dnes chystáte dělat ve skutečnosti?“ Díky této otázce můžete velmi rychle přestat s prokrastinací a začít žít hned teď.

6. Odmítání názorů ostatních lidí

„Loseři“ ví snad úplně všechno… ale jen velmi povrchně. Když se jakéhokoli z nich zeptáte, jak zlepšit chod státu, dostanete vyčerpávající odpověď, mnohdy doplněnou i o vizualizaci. Věří totiž, že mají pravdu a jsou připraveni hádat se až do smrti. Zároveň si však často neumí zamést před svým vlastním prahem.

  • V psychologii se vyskytuje jeden velmi zajímavý jev známý jako Dunningův–Krugerův efekt. Jedná se o kognitivní zkreslení, v rámci něhož u lidí s nízkou úrovní schopností či znalostí v daném oboru vzniká jakási iluze nadřazenosti, protože své kognitivní schopnosti chybně přeceňují. A tento jev funguje také opačně. Čím je člověk kompetentnější, tím méně se bude hádat a za každou cenu trvat na svém názoru.

7. Žárlení a pomlouvání ostatních

Neúspěšní lidé jsou zpravidla žárliví a snaží se odhalit ty „pravé“ důvody úspěchu někoho jiného, aby vysvětlili své vlastní rozpaky. Je bohatý? Krade. Je oblíbený? Je to dobrý intrikář. Je zdravý? Jen potřebuje zajít k doktorovi. Má šťastné manželství? Jen ví, jak skrýt podvádění. Usmíváte se? Rozhlédněte se, blázni! Podle těchto lidí na světě neexistují žádné dobré věci.

  • Psychologové uvádí, že pocit žárlivosti představuje nespokojenost se svým vlastním životem. Žárliví lidé totiž věci, na které žárlí, mnohdy ve skutečnosti vůbec nechtějí. Jsou jen naštvaní, že někdo dokáže dosáhnout svých životních cílů a dostat, co chce.

Jen těžko lze nesouhlasit s tvrzením, že selhání často následuje právě lidi, kteří ho vyhledávají. Kdo ale může za to, že tito lidé takto přemýšlí? Který z pohledů zmíněných na začátku je vám blíže, Schopenhauerův, nebo Kantův? Dejte nám vědět!

A pokud se vám článek líbil, sdílejte!

Další tipy, které vám usnadní komunikaci s lidmi a život celkově, najdete zde:

10 psychologických tipů, které z vás udělají skvělého společníka

Kam dál?

Děláte to i vy? Dáváte dítěti v obchodě rohlík, nebo pití, aniž by bylo ještě zaplacené? Na to pozor dopouštíte se krádeže!

Je možné, že si Emiráty k záplavám přispěly samy. „Očkovaly“ oblaka

Obrovské neštěstí : Po pádu z okna zemřela maminka dvou malých dětí. Padající tělo nešťastné ženy vyděsilo sousedy

České domácnosti často strádají. Přesto mají majetek v průměru za čtyři miliony

AKTUÁLNĚ : Havárie autobusu plného dětí na Příbramsku. Ten skončil v příkopě převrácený na bok

Další články