Mnoho potravin, které dnes považujeme za nezdravé a užíváme si je ze zdravotních důvodů jen zřídka, byly v minulosti považovány za léčebné a až čas ukázal, jak je to doopravdy. Pojďme si jich několik projít.
Grahamové krekry
Tak třeba tzv. Grahamovy krekry, jejichž „vynálezcem“ je Sylvestr Graham. Ten byl aktivním propagátorem zdravého životního stylu a vegetariánství. Právě krekry byli součástí jednoho z jeho balíčků, který se jmenoval Grahamova dieta a obsahoval samé domněle zdravé potraviny.
Jídlo v tomto balíčku mělo potlačit v lidech zvláštní chutě a podporovat soustředěnost. Mýtus kolem jejich zdravotní prospěšnosti se ale naplnil roku 1851, kdy vlivem dlouhodobé soustředěné konzumace svých potravin zemřel jejich zakladatel Graham. Přímější důkaz o tom, že všechno bylo asi trochu jinak, už dostat nelze.
Kukuřičné lupínky
Velkými podporovateli a následovníky byli bratři doktor John Harvey Kellogg a Will Keith Kellogg. Ti jsou považováni za „strůjce“ kukuřičných lupínků. Celé se to stalo tak, že jednoho dne omylem nechali na sporáku kousky pšenice a odešli pryč. Když se vrátili, kousky byly příjemně rozpečené a navíc jedlé. Vzali tedy na sporák kukuřici a pokračovali ve stejném postupu jako s pšenicí.