5 jídel a nápojů, které kdysi byly na lékařský předpis. Jak na tom jsou nyní?

2522
Sdílejte

Mnoho potravin, které dnes považujeme za nezdravé a užíváme si je ze zdravotních důvodů jen zřídka, byly v minulosti považovány za léčebné a až čas ukázal, jak je to doopravdy. Pojďme si jich několik projít.

Grahamové krekry


Tak třeba tzv. Grahamovy krekry, jejichž „vynálezcem“ je Sylvestr Graham. Ten byl aktivním propagátorem zdravého životního stylu a vegetariánství. Právě krekry byli součástí jednoho z jeho balíčků, který se jmenoval Grahamova dieta a obsahoval samé domněle zdravé potraviny.

Jídlo v tomto balíčku mělo potlačit v lidech zvláštní chutě a podporovat soustředěnost. Mýtus kolem jejich zdravotní prospěšnosti se ale naplnil roku 1851, kdy vlivem dlouhodobé soustředěné konzumace svých potravin zemřel jejich zakladatel Graham. Přímější důkaz o tom, že všechno bylo asi trochu jinak, už dostat nelze.

Kukuřičné lupínky


Velkými podporovateli a následovníky byli bratři doktor John Harvey Kellogg a Will Keith Kellogg. Ti jsou považováni za „strůjce“ kukuřičných lupínků. Celé se to stalo tak, že jednoho dne omylem nechali na sporáku kousky pšenice a odešli pryč. Když se vrátili, kousky byly příjemně rozpečené a navíc jedlé. Vzali tedy na sporák kukuřici a pokračovali ve stejném postupu jako s pšenicí.

Kam dál?

Je možné, že si Emiráty k záplavám přispěly samy. „Očkovaly“ oblaka

Obrovské neštěstí : Po pádu z okna zemřela maminka dvou malých dětí. Padající tělo nešťastné ženy vyděsilo sousedy

České domácnosti často strádají. Přesto mají majetek v průměru za čtyři miliony

AKTUÁLNĚ : Havárie autobusu plného dětí na Příbramsku. Ten skončil v příkopě převrácený na bok

Průzkum ukázal, že Češi jsou ze všech zemí unie k Evropskému parlamentu nejkritičtější

Další články