5 jídel a nápojů, které kdysi byly na lékařský předpis. Jak na tom jsou nyní?

2521
Sdílejte

7UP dnes známe jako nápoj, který má citrónově-limetkovou příchuť, jeho původní název je Bib-Label Lithiated Lemon-Lime Soda a byl znám jako nápoj, který měl schopnost stabilizovat náladu. V jeho obsahu hrál zásadní složku mj. citrát litný, který se současně používal při léčbě duševních onemocnění.

Neformálně byl 7UP také nazýván „lékem proti kocovině a opici“. Od roku 1950 bylo jeho hlavním prvkem litium, od roku 2006 se ale výrazně proměnil: to proto, aby si mohl na etiketu nechat napsat „100 procentně přírodní“. Jeho fanoušci a fanynky ale rozdíl víceméně nepoznali.

Keksy



Keksy vymysleli roku 1839 dva skotští lékaři jako pomocníka pro boj s trávením. Obsahem bylo především vysoké množství jedlé sody a jeho „otcové“ se dušovali, že budete-li jej jíst po sytém jídle, bude to mít výrazně pozitivní vliv na vaše zdraví. V tu dobu začali také s jejich velkovýrobou.

Společnost McVitie’s jejichž dávnými majiteli jsou oni lékaři ze Skotska však dnes na obalech svých sušenek uvádí, že konzumace keksů nemá na trávení žádný vliv. Cesta keksů historií jídla a její význam pro lidské zdraví je tak značně nejasný.

Kam dál?

Je možné, že si Emiráty k záplavám přispěly samy. „Očkovaly“ oblaka

Obrovské neštěstí : Po pádu z okna zemřela maminka dvou malých dětí. Padající tělo nešťastné ženy vyděsilo sousedy

České domácnosti často strádají. Přesto mají majetek v průměru za čtyři miliony

AKTUÁLNĚ : Havárie autobusu plného dětí na Příbramsku. Ten skončil v příkopě převrácený na bok

Průzkum ukázal, že Češi jsou ze všech zemí unie k Evropskému parlamentu nejkritičtější

Další články